Ratlarda vas deferens yaralanmalarının tamirinde, doku yapıştırıcısı siyanoakrilat kullanılmasının, anastomoz ıyileşmesi üzerine etkisi
The effect of use of tissue adhesive cyanoacrylate in repairs of vas deferens injuries on healing of anastomosis in rats
  1. Tez No: 359637
  2. Yazar: EBUBEKİR ER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL VARIM NUMANOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: vas deferens yaralanması, vazovazostomi, rat, vas deferens injüry, vasovasostomy, rat
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmanın amacı, inguinal herni, hidrosel, inmemiş testisin cerrahi onarımları sırasında meydana gelebilen vasdeferens yaralanmalarının tamirinde, histopatolojik değerlendirmeler açısından daha etkin bir teknik tariflemektir. 50 adet erkek Wistar-Albino cinsi rat, rastgele 5 gruba ayrıldı. Kontrol grubundaki vas deferensler hiçbir cerrahi müdehale olmadan alındı ( 1. grup ) ve sham grubundaki vas deferens sınırlı bir diseksiyon sonrası alındı( 2. grup ). 3 sütürlük yaklaşım tekniği ile yürütülen 3. grup, hipodermal iğne kullanılarak yürütülen vazovazostomi tekniği olan grup 4 ve hipodermal iğne tekniği ile birlikte siyanoakrilat kullanılarak yürütülen vazovazostomi tekniği olan grup 5. Gruplar; lümen açıklığı, inflamasyon, spermatik granuloma ve anastomoz patlama basınçları açısından karşılaştırıldığında, sonuçlar, siyanoakrilat kullanılarak yürütülen vazovazostomi tekniği olan grup 5' te, diğer gruplara göre daha etkin olduğunu gösterdi. Bu ümit verici sonuçlar ile bu tarz operasyonlarda vas deferens kesilerinin onarımına uygun bir yöntem olarak tarif edilebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to describe a technique, that is successful in terms of patency rates and histopathologic assessments for repairing vas deferens injuries that can be percieved during surgical repair of inguinal hernia, hydrocele and undescended testis. Fifty male Wistar–Albino rats were randomly allocated to five groups. In control group, the vas deferens was harvested without any surgical intervention (Group 1) and in sham group the vas was harvested after a limited dissection (Group 2). Three suture approximation technique was carried out in Group 3, and a vasovasostomy technique was carried out by using a hypodermal needle in Group 4 and a vasovasostomy technique was carried out by using a hypodermal needle with using of cyanoacrylate in Group 5. The compared results of the groups in terms of patency rates, inflammation, spermatic granuloma and anastomosis fulminating pressures indicated vasovasostomy technique was carried out by using of cyanoacrylate in Group 5 to be effective than the other groups. With these promising results, this modus operandi can be described as an appropriate technique for vas deferens transection repairs.