Kronik hepatit B hastalarında hepatik fibrozis eğerlendirilmesinde karaciğer biyopsisi ile non-invaziv yöntemlerin karşılaştırılması
Comparison of noninvasive models with liver biopsy in staging liver fibrosis in patients with chronic hepatitis B virus infection
- Tez No: 359656
- Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ SÜLEYMANLAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Kronik hepatit B, fibrozis, noninvaziv yöntem, Chronic hepatitis B, fibrosis, noninvasive method
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastroenteroloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Hepatit B virüs infeksiyonu karaciğer sirozu ve hepatosellüler karsinom gelişimine yol açabilen global bir halk sağlığı problemidir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre tüm dünyada yaklaşık 2 milyar kişinin hayatında bir kez hepatit B virüsü (HBV) ile karşılaştığı ve yaklaşık 40 milyon kişide kronik hepatit B virüsü infeksiyonu geliştiği bildirilmektedir. Yılda yaklaşık 1 milyon insan KHB zemininde gelişen karaciğer sirozu ve HSK nedeni ile ölmektedir. Karaciğer fibrozisi, sirozun erken belirtisidir. KHB'de fibrozis derecesinin bilinmesi, hastalığın tedavi endikasyonu belirlenmesinde, prognozun öngörülmesinde ve tedavi seçiminde belirleyici ana parametrelerden biridir. Karaciğer biyopsisi hepatik fibrozisi değerlendirmede altın standart yöntemdir ancak, karaciğer biyopsisinin uygulanışı, maliyeti ve işlem sonrası ölüme kadar varabilen komplikasyonları kısıtlayıcı faktörler olarak karşımıza çıkmaktadır. Biyopsi sürecindeki kısıtlayıcı faktörler nedeniyle, son yıllarda non-invaziv hepatik fibrozis belirteçleri ile ilgili yeni çalışmalar hızla artmaktadır. Çalışmaya bölümümüze son 5 yıl içerisinde başvuran, invaziv karaciğer biyopsisi yapılmış, 158 KHB'li hasta dahil edildi. Çalışmamızda non-invaziv hepatik fibrozis belirteçlerinden literatüre geçmiş Lok indeks, King's skoru, CDS (Bonacini skoru), Fibro-Q indeks, FİB-4 indeks, HUI modeli, APRI, AAR, Forn's ve PAPAS indeksleri kullanılmış, çalışmaya alınan hastaların verileri retrospektif olarak taranarak, bu veriler ışığında hastaların invaziv biyopsi skorları ile 10 farklı non-invaziv yöntem karşılaştırılmıştır. Çalışmada elde edilen veriler SPSS 15.0 programı kullanılarak istatistiksel inceleme yapıldı. İnceleme sonucunda KHB hasta grubumuzda Lok indeks fibrozis tesbitinde en etkin non-invaziv yöntem olarak saptandı. Lok indeksi etkinlik açısından sırasıyla AP indeks, RPR, FİB-4 ve Forns indeksin izlediği saptandı. HBV DNA düzeyi ile HAİ ve anlamlı fibrozis arasında pozitif korelasyon saptanırken, anlamlı fibrozis ile cinsiyet, HBe Ag ve Hbe Ab arasında istatistiksel olarak korelasyon saptanmadı
Özet (Çeviri)
Hepatitis B virüs infection is a global public health problem which may cause hepatic cirrhosis and hepatocellular carcinoma. According to WHO databases, it is reported that approximately 2 billion people are infected with hepatitis B virus and 40 million people have chronic hepatitis B infection all around the world. Approximately, there are 1 million people who died of hepatocellular carcinoma and cirrhosis which developed on chronic hepatitis B infection. Hepatic fibrosis is an early finding of cirhosis. Knowing the fibrosis stage is one of the main parameters for the estimation of prognosis, determination of treatment indication and type of treatment. Liver biopsy is the gold standart method to evaluate hepatic fibrosis but, it has many limitations such as mortal complications and its cost. Therefore noninvasive methods have been developed by physcians in recent years. New research on estimation of liver fibrosis with noninvasive tools is steadily increasing. In the last decade, the list of noninvasive markers of liver fibrosis increased rapidly. In our study, we evaluated biopsy findings 158 patients with chronic hepatitis B, who applied to our gastroenterology department during the last 5 years. We used Lok index, Bonacini scoring system, fibro-Q index, FIB-4 index, HUI model, APRI, AAR, Forns and PAPAS indexes in our study to evaluate hepatic fibrosis. We screened the data of patients retrospectively and compared 10 noninvasive methods with liver biopsy findings. In our study, SPPS 15.0 is used for statistical analysis. Lok index is found to be the most effective noninvasive method to estimate hepatic fibrosis. AP index, RPR, FIB-4 and Forns indexes are also found to be effective models in our study. HBV DNA levels were correlated with HAI score and significant fibrosis. Gender, HBe Ag and HBe Ab status of the patients were not correlated with significant fibrosis