Kronik servikal myofasyal ağrılı hastalarda ekstrakorporeal şok dalga tedavisinin (ESWT) etkinliği
Effectiveness of the extracorporeal shockwave therapy (ESWT) in patients with cronic cervical myofascial pain
- Tez No: 359711
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UMMUHAN BAŞ ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ekstrakorporeal Şok Dalga Tedavisi, Myofasyal Ağrı, Ağrı, Spazm, Özür, Depresyon, Extracorporal Shockwave Therapy, Myofascial Pain, Pain, Spasm, Disability, Depressive Symptoms
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmanın birinci amacı kronik servikal myofasyal ağrılı hastalarda germe egzersiziyle kombine uygulanan Radial Ekstrakorporeal Şok Dalgaları Tedavisinin (rESWT) etkinliğini incelemek, çalışmanın ikinci amacı ise germe egzersiziyle kombine uygulanan rESWT ile tek başına uygulanan germe egzersizlerinin etkinliğini karşılaştırmaktır. Çalışmaya yaş ortalaması 41,20±10,23 yıl olan 25-57 yaş aralığında toplam 30 (4 erkek, 26 kadın) kronik servikal myofasyal ağrılı hasta katılmıştır. Hastalar rESWT (n=15) ve egzersiz grubu (n=15) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. rESWT grubundaki hastalara altı haftalık süre içinde toplam 6 seans rESWT uygulanmıştır ve ev programı olarak germe egzersizleri verilmiştir. Egzersiz grubundaki hastalara ise sadece ev programı olarak germe egzersizleri verilmiştir. Başlangıçta ve tedavinin sonunda her iki gruptaki hastaların ağrısı (Görsel Analog Skalası), basınç ağrı eşiği (Algometre), kas spazmı (Palpabl Kas Spazmı Skorlaması), servikal normal eklem hareketi (CROM), özür düzeyi (Boyun Özür Ölçeği) ve depresyon durumu (Beck Depresyon Ölçeği) değerlendirilmiştir. Tedavi programı sonrasında rESWT grubunda istirahat ve aktivite ağrısı, basınç ağrı eşiği, kas spazmı, servikal normal eklem hareketi, özür düzeyi bakımından iyileşme görülürken (p0,05). Depresyon durumu her iki grupta da değişme göstermemiştir (p>0,05). Çalışmamızın sonuçları germe egzersizileri ile kombine olarak uygulanan ESWT?nin kronik servikal myofasyal ağrılı hastalarda ağrı, kas spazmı, normal eklem hareketi ve özür düzeyini geliştirdiğini, germe egzersizlerinin ise aktivite ağrısını azalttığını göstermiştir. Sonuçlarımız kronik servikal MAS?lı hastalarda germe egzersizleriyle kombine uygulanan ESWT?nin germe egzersizinin izole uygulamasından daha fazla iyileşme sağladığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The first aim of this study was to investigate the effectiveness of Radial Extracorporal Shockwave Therapy (rESWT) combined stretching exercise in patients with chronic cervical myofascial pain and the second aim of this study was to compare the effectiveness of rESWT combined stretching exercise and stretching exercise alone. 30 patients with with chronic cervical myofascial pain (4 males, 26 females) aged between 25 to 57 years with avarage 41,20±10,23 years were included the study. Participants were divided into two groups as rESWT group (n=15) and exercise group (n=15). Patients in Extracorporal Shockwave Therapy group received 6 sessions Extracorporal Shockwave Therapy application within six weeks and stretching exercises were given as home exercise programme. Control group recieved only stretching exercises as home exercise programme. The participants in two groups were measured for rest and activity pain (Visual Analog Scale), pain pressure treshold (Algometer), muscle spasm (Palpable Muscle Spasm Score), cervical range of motion (CROM), disability (Neck Disability Index) and depressive symptoms (Beck Depression Inventory) at baseline and after the treatment programme. Scores of patients in Extracorporal Shockwave Therapy group in terms of rest and activity pain, pain pressure treshold, muscle spasm, cervical range of motion and disability improved after the treatment programme (p0,05). In both group no significant differences were found for depressive symptoms (p>0,05). Results of our study show that Radial Extracorporal Shockwave Therapy combined stretching exercise improved pain, pain pressure treshold, cervical range of motion, and disability in patients with chronic cervical myofascial pain. Our results indicate that rESWT combined stretching exercise provided more recovery than isolated stretching exercise.