Deneysel travmatik beyin yaralanmasında eritropoietin ve kök hücrelerin etkisi
Effect of erythropoietin and stem cells at experimental traumatic brain injury
- Tez No: 359725
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNFER TURGUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Travmatik beyin hasarı, kök hücre, eritropoetin
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Travmatik beyin hasarı (TBH)'nda eritropoetin ve kök hücrelerin iyileşmedeki etkisini araştırmayı amaçlayan bu çalışmada deney hayvanı olarak ortalama ağırlığı 200-250 gram olan 6-8 aylık 29 adet Wistar Albino cinsi sıçan kullanılmıştır. Deney hayvanları rastgele ayrılarak 4 ayrı çalışma grubu oluşturulmuştur; Kontrol (K), Eritropoetin (EPO), Kök hücre (KH), Kök hücre+Eritropoetin (KH+EPO). K grubuna sadece TBH yapılmıştır. EPO grubuna TBH'dan yarım saat sonra intraperitoneal (i.p.) 1000 U/kg EPO verilmiştir. KH grubuna hasar bölgesine 3x104 miktarında CD34+ kök hücre süspansiyonu verilmiştir. KH+EPO grubuna ise TBH'dan yarım saat sonra i.p. olarak 1000 U/kg EPO ve hasar bölgesine 3x104 miktarında CD34+ kök hücre süspansiyonu uygulanmıştır. TBH oluşturmadan önce ve hasar oluşturduktan sonra yedi haftalık takip boyunca sıçanların motor koordinasyon ve performans değerlendirmesi rotarod performans testi ve eğik düzlem testi ile yapılmıştır. Yedi haftalık iyileşme takibi sonunda beyin dokuları radyolojik ve histopatolojik açıdan değerlendirilmiştir. TBH sonrasında gruplar arasında rotarod performans test sonuçları değerlendirildiğinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır. KH+EPO grubunda K, KH ve EPO grubuna göre, KH grubunda K ve EPO grubuna göre, EPO grubunda ise K grubuna göre eğik düzlem test sonuçları değerlendirildiğinde gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır. KH+EPO grubunda K, KH ve EPO grubuna göre, KH grubunda K ve EPO grubuna göre, EPO grubunda ise K grubuna hasar iyileşmesinin daha iyi olduğu hem histolojik hem de radyolojik bulgularda görülmüştür. Bu çalışmanın sonucunda KH ve EPO ayrı ayrı verilmesinin nörolojik fonksiyon ve hasar iyileşmesi üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu söyleyebiliriz. Buna ilaveten bulgularımız birlikte verilmelerinin iyileşmedeki olumlu etkilerinin tek tek verilmelerinden daha güçlü olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to investigate the effect of healing of erythropoietin and stem cells in traumatic brain injury (TBI), Twenty nine wistar albino rats who had the average weight 200-250 g in 6-8 month were used. The experimental animals were randomly divided into four different working groups: Control (C), Erythropoietin (EPO), Stem cells (SC) and Stem cell + Erythropoietin (SC+EPO). K group was created only TBI. In EPO group, 1000 U/kg EPO was given intraperitoneally at the 30 minutes after TBI. Immediately after formation TBI amount of 3X104 CD34+ stem cell suspension was injected directly onto the defect area. Immediately after formation TBI in an amount of 3X104 CD34+ stem cell suspension to the defect area+half an hour after TBI i.p. 1000 U/kg EPO were injected. Before creating TBI and after damage during seven weeks experimental damage period to rats for the measurement of motor coordination- performance was performed rotarod performance and inclined plane test. At the end of the seven-week experimental period brain tissues evaluated in the sense of were radiological and histopathological. Rotarod performance test did not change remarkably even after the injury. KH+EPO group compared to K, EPO and KH groups, KH group compared to K, EPO groups, EPO group compared to K, the were found positively statistically significant differences in the inclined plane test results and healing damage. As a result of this study we can say that separately given KH and EPO have positive effect on the healing damage and neurological function. Furthermore, our findings suggests that their administration is more powerfull than their coadministration in the positive effects in healing. Keywords : Traumatic brain injury, stem cell, erythropoietin