Servikal radikulopatili hastalarda stabilizasyon egzersiz eğitiminin ağrı ve fonksiyonel duruma etkisi
The effect of stabilization exercise training on pain and functional status in patients with cervical radiculopathy
  1. Tez No: 359752
  2. Yazar: HAKAN AKKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAL GELECEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: servikal radikulopati, stabilizasyon egzersizleri, ağrı, yaşam kalitesi, cervical radiculopathy, pain, stabilization exercise, quality of life
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Servikal radikulopatili hastalarda stabilizasyon egzersiz eğitiminin ağrı, boyun özürlülüğü, kavrama kuvveti, postüral durum ve yaşam kalitesine etkisini araştırmaktır. Yöntem: Çalışmaya, servikal radikulopati tanısı almış ve yaşları 20-65 arasında olan 32 hasta dahil edildi. Hastalar randomize edilerek stabilizasyon egzersiz eğitim grubu (Grup 1; n=18) ve standart tedavi grubu ( Grup 2; n=14) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Grup 1' deki hastalara 15 seans elektroterapi (TENS ve US) ve 12 hafta servikal stabilizasyon egzersizlerinden oluşan kombine bir program uygulandı. Grup 2 hastalarına ise aynı elektroterapi uygulaması ile 12 haftalık standart servikal bölge egzersizleri (dirençli egzersizler, esneklik egzersizleri ve postür egzersizleri) verildi. Hastaların, ağrı şiddeti (VAS), boyun özürlülük düzeyi (Boyun Özür Göstergesi), yaşam kalitesi (SF-36 Kısa-Form), postür (Corbin) ve kavrama kuvveti değerlendirmeleri yapıldı. Değerlendirmeler tedavi öncesi yapıldı, tedavi sonundaki 4. haftada ve 3. ayda tekrarlandı. Bulgular: Her iki grupta da tedavi sonrası ve 3. ay ölçümlerinde ağrı şiddeti ve boyun özürlülük düzeyi istatistiksel olarak anlamlı şekilde azalırken (p0.05). Sonuç: Servikal radikulopatili hastalarda hastaya özel programlanan 12 haftalık stabilizasyon egzersizleri, ağrının azaltılmasında, hastaların fonksiyonelliklerinin ve yaşam kalitesinin gelişmesinde etkili olabilmektedir. Bununla birlikte, sonuçlarımız stabilizasyon egzersizlerinin standart servikal bölge egzersiz programlarına benzer bir etkiye sebep olduğunu da göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of the study was to investigate the effect of stabilization exercise training on pain and functional status in patients with cervical radiculopathy Method: Thirty-two patients who was diagnosed with cervical radiculopathy and their age was between 20-65 was included in this study. The patients were randomized to two groups as follows: Group 1 (n=18) - physical therapy agents (for 15 treatment sessions) including transcutaneous electrical nerve stimulation, continuous ultrasound, hot-pack and neck stabilization exercises described by Ylinen (for 12 weeks) and Group 2 (n=14) - physical therapy agents (for 15 treatment sessions), resistance exercises, flexibility and postural exercises. The patients were evaluated with a visual analog scale, Neck Disability Index, SF-36 (Short-Form), posture and hand grip at baseline, after treatment fourth weeks and 3rd month. Results: At baseline, pain severity, functional level, hand grip, Corbin Postural Assessment Scale and SF-36 scores were similar and there were no statistically differences between groups (p˃0.05). After treatment and 3 month later, pain and Neck Disability Index were decreased; Corbin Postural Assessment, hand grip and SF-36 scores were improved statistically in both groups (p˂0.05). Otherwise changes of the measurements both groups were similar and there were no significant differences between Group 1 and Group 2 of measurements at 4th week and 3rd month (p˃0.05). Conclusion: This study demonstrates that stabilization exercise training could be an effective intervention for decreasing pain and improving quality of life in patients with cervical radiculopathy. Nevertheless, the results of our study suggest that there is a similar effect of between stabilization exercises and general neck exercises.