Futbolda dar alan oyunları: Oyun alanı boyutlarının teknik parametrelere etkisi
Small-sided games in football: Effect of field sizes on technical parameters
- Tez No: 359775
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. NURTEKİN ERKMEN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Fizyoloji, Physiology
 - Anahtar Kelimeler: Dar alan oyunu, futbol, teknik aksiyonlar, Small-sided games, football, technical actions
 - Yıl: 2014
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Selçuk Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmada futbolda 4'e 4 dar alan oyununda farklı saha ölçülerinin bazı teknik parametrelere etkisinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. 8 bölgesel amatör futbol oyuncusu (yaş: 27,23 ± 3,08 yıl, boy uzunluğu: 171,01 ± 5,36 cm, vücut ağırlığı: 66,86 ± 4,54 kg, spor yaşı: 12,88 ± 3,28 yıl) 4'e 4 dar alan oyununu 2 farklı oyun alanında gerçekleştirdiler. Dar alan oyunlarında oyun alanı boyutları 26 m x 34 m ve 30 m x 40 m'dir. Dar alan oyunu 3 x 6 dk olarak uygulanmıştır. Setler arasındaki dinlenme süresi 5 dk'dır. Dar alan oyunları video kamera ile kayda alınmış ve Mathball Maç Analizi yazılım sistemi kullanılarak her bir sette gerçekleşen şut, pas sayısı, olumlu pas, olumsuz pas, dripling, top kazanma, ikili mücadele sayıları ve topla oynama süresi belirlenmiştir. Setler arasındaki farklılıkların tespitinde Friedman testi kullanılmıştır. Oyun alanlarının karşılaştırılmasında Mann-Whitney U testi uygulanmıştır. Araştırmada uygulanan 30 x 40 m dar alan oyunu sırasında gol vuruşu, pas sayısı, olumlu pas, top kazanma, ikili mücadele ve topla oynama sürelerinin setler arasında farklılık göstermediği (p>0,05) belirlenmiştir. 3. sette gerçekleşen olumsuz pas sayısının 1. ve 2. setlerden anlamlı düzeyde daha az olduğu (p0,05). 26 x 34 m dar alan oyundaki gol vuruşu sayısının 30 x 40 m dar alan oyunundan daha yüksek olduğu tespit edilmiştir (p0,05). Sonuç olarak; 4'e 4 dar alan oyununda oyun alanı boyutunun teknik aksiyonların sayısını etkilemedi düşünülmektedir. Bu durum uygulanan dar alan oyunlarının hem toplam süresi boyunca hem de her bir set için geçerlidir. 30 x 40 m oyun alanında oynanan dar alan oyununun 3. setinde futbol oyuncularının olumsuz pas sayılarının ve dripling sayılarının azaldığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Eight amateur football players (27.23 ± 3.08 years, heigth: 171.01 ± 5.36 cm, body weigth: 66.86 ± 4.54 kg, sports experience: 12.88 ± 3.28 years) performed 4-a-side small-sided games (SSG) with different field sizes. In SSGs, field sizes were 30 x 40 m and 26 m x 24 m. SSGs was conducted as a series of 3 bouts of 6 min with 5 min recovery durations. All SSGs were videorecorded using two digital video camcorder positioned on a tripot. Shoot on taget, passes, succesful passes, unsuccesful passes, dripling, tackle, possession in SSGs were counted by Mathball Match Analysis System. The effects of bouts on technical score were examined separately using a Friedman's test. Mann Whitney U test was applied to analyse differences between field sizes. There were no significant differences in shoots on target, total pass, successful pass, tackle, interception, possession between bouts in 30 x 40 m field size (p>0.05). Unsuccessful pass in bout 3 for 30 x 40 m field size was lower than bout 1 and bout 2 (p0.05). Shoot on target in SSG with 26 x 34 m field size was higher than SSG with 30 x 40 m field size (p0.05). In conclusion; in this study demonstrates that technical actions in a-4-side SSG are not influenced by different field sizes (for 30 x 40 m and 26 x 34 m field sizes). This consequence is same for both total SSG time and each bout. Dripling and unsuccessful pass decrease in bout 3 during SSG in 30 x 40 m field size.