Futbolda dar alan oyunları: Kafein alımının bazı seçilmiş hareket aksiyonları ve fizyolojik parametrelere etkisi
Small-sided games in football: The effect of caffeine intake on physiological parameters and some selected actions
  1. Tez No: 448209
  2. Yazar: FARUK GÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN NEDİM ÇETİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, Dar Alan, Kafein, Teknik Parametre, Caffeine, Small-Sided Games, Football, Technical Actions
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırmada futbolda dar alan oyunları: kafein alımının bazı seçilmiş hareket aksiyonları ve fizyolojik parametrelere etkisi etkisinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Amatör ligde futbol oynayan yaş ortalamaları; kontrol grubu 21,70 ± 2,45, plasebo grubu 21,80 ± 1,32, kafein grubu 21,90 ± 2,56 yıl, boy uzunluğu ortalamaları; kontrol grubu 1,75 ± 0,06, plasebo grubu 1,76 ± 0,03, kafein gurubu 1,76 ± 0,07 cm, vücut ağırlığı ortalamaları; kontrol grubu 68,40 ± 2,80, plasebo grubu 69,10 ± 2,92, kafein grubu 68,70 ± 3,13 kg, ve spor yaşı ortalamaları kontrol grubu 6,40 ± 2,54, plasebo grubu 6,20 ± 1,55, kafein grubu 6,80 ± 2,62 yıl, olarak belirlenmiş kontrol, plasebo ve kafein alım grubu belirlenmiş 30 futbolcu ile gerçekleştirilmiştir. Futbolcular, farklı zamanda kafein takviyesi ve plasebo (PL) koşulu ve kontrol olmak üzere 3 deney koşulunda araştırmaya dahil edildiler. PL koşulunda deneklere sadece su verildi. Kafein takviyesi ölçümlerden 60 dk önce (KAF60) olacak şekilde en az 3 gün ara ile farklı günlerde gerçekleştirildi. (KAF60) deney koşullarında futbolculara suya karıştırılmış olarak vücut ağırlığı başına (6 mg/kg) toz formundaki kafein takviyesi yapıldı. Futbolculara kafein veya plasebo takviyelerinden hangisini aldıkları açıklanmadı. 52 m x 38 m. Dar alan oyunu oyun alanı boyutları 3 x 6 dk olarak uygulanmıştır. Setler arasındaki dinlenme süresi 5 dk'dır. Denekler, Kalp atım sayısının ölçümü, kan laktat konsantrasyonunun belirlenmiştir. Dar alan oyunları video kamera ile kayda alınmış ve Mathball Maç Analizi yazılım sistemi kullanılarak her bir sette gerçekleşen şut, pas sayısı, olumlu pas, olumsuz pas, dripling, top kazanma, ikili mücadele sayıları ve topla oynama süresi belirlenmiştir. Kontrol grubunda KAS tekrarlı ölçümlerinin karşılaştırılmasında anlamlı farklılık olduğu saptanmıştır. Kontrol grubunun başlangıç KAS ortalamasının set 1, set 2 ve set 3'den, set 1'in ise set 2 ve set 3'den anlamlı düzeyde daha düşük olduğu belirlenmiştir. Plasebo grubunun uyguladığı dar alan oyunları sırasında ölçülen KAS'ınbaşlangıç ve setler arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Kafein takviyesi yapılarak uygulanan dar alan oyunu sırasında elde edilen kalp atım sayılarının da başlangıç ve setler arasında istatistiksel olarak farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Dar alan oyunları sırasında LA düzeyleri incelendiğinde; Kontrol grubunun tekrarlı ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Başlangıç LA seviyesinin set 1, set 2 ve set 3'den 1'in set 2 ve set 3'den, set 2'nin ise set 3'den anlamlı düzeyde düşük olduğu belirlenmiştir. Plasebo grubunun ise başlangıç ve setler arasında anlamlı düzeyde farklılaştığı görülmektedir. İkili karşılaştırma sonuçlarına göre set 1, set 2 ve set 3 sonunda ölçülen LA seviyesinin başlangıç düzeyinden daha yüksek olduğu, bunun yanı sıra set 2 LA seviyesinin set 1'den yüksek olduğu belirlenmiştir. Kafein takviyesi ile uygulanan dar alan oyunu sırasında elde edilen LA seviyesinin de başlangıç ve setler arasında anlamlı düzeyde farklılaştığı belirlenmiştir. Olumsuz pas sayısının ise gruplar arasında anlamlı farklılık gösterdiği kafein grubunun olumsuz pas sayısının kontrol ve plasebo gruplarından daha az olduğu bulunmuştur. Araştırmada yer alan kontrol, plasebo ve kafein gruplarının uyguladıkları dar alan oyunlarındaki teknik aksiyonların toplamı ve araştırma gruplarına göre karşılaştırılması istatistik analiz sonuçlarına göre; toplam olumlu pas sayısının gruplar arasında farklılık gösterdiği, plasebo ve kafein gruplarının toplam olumlu pas sayılarının kontrol grubundan daha fazla olduğu görülmüştür. Toplam olumsuz pas sayısının da gruplar arasında farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, 6 mg/kg kafein alımının fizyolojik etkisi dikkate alındığında kafein ile kafeinsiz grupların kalp atım sayıları ve kan laktat düzeylerinin karşılaştırılmasında kafein takviyesi yapılan grupta anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu görülmektedir. Kafein takviyesi yapılan gurubun teknik aksiyonlarda değişimler meydana getirdiği belirlenmiştir. Kafein alımının sporcuların teknik aksiyonlar ve fizyolojik performansında bazı parametrelere olumlu etki ettiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This is the effect of caffeine intake on physiological parameters and some selected actions aimed. Playing amateur football league meanage control group 21,70 ± 2,45, plasebo group 21,80 ± 1,32, caffeine group 21,90 ± 2,56 years, height average; control group 1,75 ± 0,06, plasebo group 1,76 ± 0,03, kafein group 1,76 ± 0,07 cm, body weight average; control group 68,40 ± 2,80, plasebo group 69,10 ± 2,92, caffeine group 68,70 ± 3,13 kg, ve sports experience average; control group 6,40 ± 2,54, plasebo group 6,20 ± 1,55, caffeine group 6,80 ± 2,62 years at control, plasebo,caffeine group and was carried out with 30 players. The players at different times of caffeine supplementation and placebo (PL) in random 3 experimental conditions, including the condition were included in the study. They were only given water to the subjects in the PL condition. 60 minutes before the caffeine supplements measurement (KAF60) to be at least 3 days was carried out on different days with an interval. Mixed with water to the players in KAF60 experimental conditions body weightper 6 mg/kg of powdered caffein esupplement was made in the form. Players are not disclosed taken which the caffeine or placebo supplements. Small sided games 52 mx 38 m. Game are adimensi ons was administered as 3 x 6 min. Sets the rest time between 5 min. The measurement of heart rate is determined in blood lactate concentration. Small sided games were recordedby video cameraand. Mathball Match Analysis shooting that occurred in each set usingthe soft ware system, pass then umber of positive passing, negative passing, dribbling, ballwinn in gare determined duration numbersand play the ballate challenge. The heart rate in the control group were found to be significant differences in the comparison of repeated measurements. The control group of the initial set of the average heart rate 1st, set 2nd and set 3rd, it was determined than 1st, set 2nd and set 3rd is significantly lower. During the game imposed by the small sided games of the placebo group measured between the start and set the heart rate was found to show a statistically significant difference. The number of heart rate obtained during the game which is administered by the small sided games between the beginning caffeine supplements and sets out to show statistical differences. When lactate levels were examined during the small sided games of play; among repeated measurements of the control group it was found to have statistically significant difference. The initial lactate levels 1st set than 2nd and 3rd sets, it was determined that 2nd set is was significantly lower than 3rd set. It is observed that while the placebo group difference significantly between the start and sets. According to the results of the comparison sets binary 1st set, 2nd set and set to be higher than the initial level of lactate levels measured at the end of 3rd, as well as sets of 2 sets of lactate level was determined to be higher than 1st set. The lactate levels obtained during the small sided games implemented with caffeine supplementation has been determined that the significant differences between the start and sets. The caffeine group showed significant differences between groups in the number of the negative pass that control the number of groups and placebo was found to be less. In the survey, control, placebo and caffeine groups of technical actions that apply to small sided in games and research groups according to the sum of the comparison according to the results of the statistical analysis. The total number of pass positive differ between the groups, the placebo and caffeine groups, the total number of pass positive was more frequent in the control group. The total number of pass has been found to differ between the groups negative. As a result, 6 mg / kg of caffeine considering the physiological effects of the decaffeinated group compared to the caffeine supplement their heart rate and blood lactate levels of caffeine group between study group were significantly seems to be higher. Changes in caffeine-fortified group was determined to bring about the technical actions. Caffeine intake of the players technical actions and physiological performance has been observed that a positive effect on some parameters.