Farklı branşlardaki sporcularda anaerobik egzersizin bazı hormon düzeylerine etkisi
Some of the effects of hormone levels of anaerobic exercise in athletes of diffirent branches
- Tez No: 359776
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Anaerobik güç, egzersiz, hormonlar, Anaerobic Power, Exercise, Hormones
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu araştırma; farklı branşlardaki sporcularda anaerobik güç testinin bazı hormon düzeyleri üzerine etkisinin incelenmesi amacı ile yapılmıştır. Çalışmaya Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksekokulunda okuyan, aktif spor yapan, farklı branşlarda (futbol n:10, taekwondo n:10, bisiklet n=10) toplam 30 gönüllü erkek denek katılmıştır. Araştırmaya katılan deneklerin yaş ortalamaları; futbol 21,60±1.71 yıl, taekwondo 21,80±2,14 yıl, bisiklet 22,30±1,88 yıl, vücut ağırlığı ortalamaları; futbol 70,80±6,12 kg, taekwondo 73,30±7,74 kg ve bisiklet 72,20±4,44 kg, boyları; futbol 177,90±3,84 cm, taekwondo 180,60±2,98 cm ve bisiklet 177,90±3,84 cm'dir. Çalışma protokolü Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu etik kurulu tarafından onaylandı. Araştırmada; Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu performans labaratuvarında wingate testi için modifiye edilmiş Monark marka 894E model (made in Sveden) ayak ergometresi kullanıldı. Tüm deneklerin test öncesi ve hemen sonrası dirsek venasından alınan 8 cc kan örneklerinden elde edilen bütün serumlar Kemilüminesens yöntemiyle gh Beckman Coulter kit ile; insülin, tsh, ft3, ft4, tt serumları ise Siemens Diağnostic (USA) marka kit kullanılarak serum hormon düzeyleri belirlendi. Elde edilen bulguların analizinde SPSS 16.0 paket program kullanılmıştır. Grupiçi farklılıkların belirlenmesinde“bağımlı t (paired t)”testi kullanıldı. Gruplararası farklılığın tespitinde Tek Yönlü Varyans Analizi, farklılığın hangi gruptan kaynaklandığını belirlemek için“Asgari Önem Fark”(Least Significant Difference“LSD”) testiyapıldı. Farkllık düzeyi p0.05). Bisiklet grubunun yorgunluk serum TSH değerlerinin taekwondo grubu değerlerinden önemli düzeyde düşük olduğu (P0.05). Sonuç olarak; wingate anaerobik güç testinin futbolcularda ft4 ve tt düzeylerini, taekwondocularda tsh, ft4 ve tt düzeylerini artırdığı; bisikletçilerde ise insülin ve ft3 düzeylerinde azalma, tt'de artışa sebep olduğu söylenebilir. Ayrıca aynı testin bisiklet grubundaki serum tsh değerlerini taekwondo grubu değerlerine göre önemli düzeyde düşürdüğü, diğer hormon düzeylerini ise etkilemediği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out to research the effect of the anaerobic power test on some hormone levels of athletes in different branches The study involves 30 males as volunteer experimental subjects. They study at different branches (football n: 10, taekwondo n: 10, cycling n: 10) at Selçuk University, The College of Physical Education and Sports and they do sports regularly. The average age of participants of the research is; football 21,60±1.71 years, taekwondo 21,80±2,14 years, cycling 22,30±1,88 years. Average body weight is; football 70,80±6,12 kg, taekwondo 73,30±7,74 kg and cycling 72,20±4,44 kg, Average height is; football 177,90±3,84 cm, taekwondo 180,60±2,98 cm and cycling 177,90±3,84 cm. Thy study protocol was confirmed by Selçuk University, The College of Physical Education and Sports ethics committee. In the research was used a Monark brand, 894E model foot ergometer (made in Sweden) which was modified for the Wingate test. This research was conducted in performance laboratory at Selçuk University, The College of Physical Education and Sports. 8 cc blood was obtained from elbow veins of all experimental subjects before and after test. The hormone levels of these blood samples which were defined by Chemiluminescence method (gh, insulin, tsh, ft3, ft4, tt) were determined by using Siemens Diağnostic kit. The SPSS package program was used to analyse all these findings. 'The paired t test' was used to define the intra-group differences. 'The one way-track Variance Analysis' was used to detect the intergroup differences and 'the Least Significant Difference (the LSD) Test was applied to determine which group the difference was stemming from. The difference level was considered as p0.05). It was determined that tiredness serum tsh values of the cycling group were remarkably lower than the values of the taekwondo group (p0.05). In conclusion, it can be stated that the Wingate anaerobic power test increases ft4, tt levels of footballers and tsh, ft4, tt levels of taekwondo-doers. In addition, while this test decreases insulin and ft3 levels of cyclers, it increases the tt level. Furthermore, it was observed that the test significantly decreases the serum tsh values of the cycling group in comparison with the values of taekwondo group. However it does not effect other hormone levels.