Kronik periodontitis hastalarının ağız sağlığı ile ilişkili yaşam kalitesinin ve hastalık semptomlarının öz algısının değerlendirilmesi
- Tez No: 359814
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞULE BULUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: yaşam kalitesi, kronik periodontitis, OHRQoL-UK, life quality, chronic periodontitis, OHRQoL-UK
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Çalışmamızda, generalize kronik periodontitisli bireylerden oluşan çalışma grubu ve periodontal açıdan sağlıklı bireylerden oluşan kontrol grubunun ağız-diş sağlığı ile ilişkili yaşam kalitesinin ölçülmesi ve hastalık semptomlarına ilişkin algı düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Çalışmamıza 50 kronik periodontitisli ve 50 sağlıklı birey dahil olmuştur. Bireylere sosyo-demografik özellikleri, oral hijyen alışkanlıkları, diş hekimi muayene sıklıklarını tespit etmeye yönelik sorularla birlikte ağız-diş sağlığı ile ilişkili yaşam kalitesini ölçmeye yönelik OHRQoL-UK ölçeği uygulanmış ve hastalık semptomlarına ilişkin algı düzeylerini tespit etmek amacıyla VAS üzerinde değerlendirmeler yapmaları istenmiştir. Kronik periodontitis grubundaki bireylerin eğitim seviyesi kontrol grubuna göre istatiksel olarak anlamlı bir şekilde daha düşük seviyededir. Hasta grubundaki bireylerin fırçalama sıklığı ve düzenli diş hekimine gitme sıklığı kontrol grubuna göre daha düşük seviyededir ve aradaki fark istatiksel açıdan anlamlıdır. Kronik periodontitisli bireylerdeki doğal diş sayısı sağlıklı kontrol grubuna göre daha düşük bulunmuştur ve aradaki fark istatiksel açıdan anlamlıdır. PI, GI, CD, AK değerleri periodontitisli grupta anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. OHRQoL-UK ölçeği uygulanarak yapılan yaşam kalitesi değerlendirmesinde kronik periodontitisli grubunun skorlarının istatiksel olarak daha düşük seviyede olduğu tespit edilmiştir. VAS üzerinde yapılan hastalığa ilişkin semptomların algı düzeylerinin değerlendirmesinde ise kronik periodontitisli bireylerin algı düzeyleri kontrol grubuna göre istatiksel olarak daha yüksek seviyede tespit edilmiştir. Eğitim seviyesi ve sigara tüketimi ile yaşam kalitesi arasında anlamlı ilişki bulunmuşken cinsiyet ile yaşam kalitesi arasında ilişki bulunmamıştır. Sonuç olarak kronik periodontitis hastalarının ağız-diş sağlığı ile ilişkili yaşam kaliteleri sağlıklı kontrol grubuna göre daha kötü seviyededir ve kronik periodontitisli bireylerin hastalık semptomlarına ilişkin algı seviyeleri kontrol grubuna göre daha yüksek seviyede bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In our study we aimed to investigate oral health related quality of life in generalized chronic periodontitis patients in the working group and periodontally healthy individuals in the control group and to evaluate the perception levels related to disease symptoms. 50 chronic periodontitis patients and 50 healthy individuals were involved in our study. Questions were asked for detecting individuals' socio-demographic characteristics, oral hygiene habits, dental check-up frequencies, OHRQoL-UK scale was applied for measuring oral health related quality of life and in order to determine the disease symptoms related to the level of perception; VAS assessments were made. Education level of the individuals in the chronic periodontitis group compared to the control group is lower in a statistically significant way. Tooth brushing frequency and dental attendance of the individuals in the patient group is lower than the control group and the difference is statistically significant. The number of natural teeth in individuals with chronic periodontitis compared to healthy control group was found to be lower and the difference is statistically significant. PI, GI, PD, AL values were found to be significantly higher in the group with periodontitis. In the assessment of quality of life made by applying the OHRQoL-UK scale, scores of the chronic periodontitis group were found to be lower in a statistically significant way. In the assessment of perception of disease-related symptoms performed on VAS, perception levels of individuals with chronic periodontitis were determined to be statistically higher than the control group. While there was a significant relationship between quality of life and education level, cigarette consumption, quality of life was not correlated with gender. As a result, oral health related quality of life of chronic periodontitis patients is worse than the healthy control group and perception levels associated with disease of individuals with chronic periodontitis were found in higher levels than the control group.