Benign prostat hiperplazili hastaların ameliyat öncesi ve sonrası yaşam kalitesinin belirlenmesi
Determination of preoperative and postoperative quality of life of benign prostatic hyperplasia patients
  1. Tez No: 359821
  2. Yazar: MELEK KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERAL UCUZAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Benign Prostat Hiperplazisi, Ameliyat Öncesi, Ameliyat Sonrası, Yaşam Kalitesi, Hemşirelik, Benign Prostate Hyperplasia, Preoperative, Postoperative, Quality of Life, Nursing
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Araştırma benign prostat hiperplazili hastaların ameliyat öncesi ve sonrası yaşam kalitesini belirlemek amacıyla yapıldı. Tanımlayıcı nitelikte olan araştırma Temmuz 2012-Ocak 2014 tarihleri arasında, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi, Malatya Devlet Hastanesi, Malatya Beydağı Devlet Hastanesi üroloji poliklinik ve kliniklerinde yürütüldü. Araştırmanın evrenini Ekim 2012-Şubat 2013 tarihleri arasında sözü edilen hastanelerin üroloji kliniklerine benign prostat hiperplazisi nedeniyle ameliyat olmak üzere yatırılan hastalar oluşturdu. Örneklemi bu hastalar arasından olasılıksız rastlantısal örnekleme yöntemiyle seçilen, araştırmaya alınma kriterlerine uyan, bilgilendirilmiş yazılı izin veren 70 hasta oluşturdu. Araştırmaya başlamadan önce, Malatya Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'ndan yazılı izin alındı. Hastalar ameliyat öncesi ve sonrası olmak üzere iki kez değerlendirmeye alındı. Ameliyat öncesi dönemde üroloji kliniklerinde yatan hastalara, tanıtıcı özelliklerini belirlemek için Hasta Tanıtım Formu, yaşam kalitelerini belirlemek için SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Benign Prostat Hiperplazisi Yaşam Kalitesi Ölçeği uygulandı. Ameliyattan 1 ay sonra üroloji polikliniklerine kontrol amaçlı başvuran hastalara tekrar yaşam kalitesi ölçekleri uygulandı. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde sayı, yüzde oranları, t testi, Mann Whitney U ve Kruskall Wallis testleri kullanıldı. Yaş ortalaması 69.12±8.84 olan hastaların ameliyat öncesi ve sonrası SF 36 yaşam kalitesi ölçeği alt boyutlarından aldıkları puanlar karşılaştırıldığında, genel sağlık algısı alt boyutu hariç diğer alt boyutlardan alınan puanların ameliyat sonrasında yükseldiği belirlendi. Benign Prostat Hiperplazisi Yaşam Kalitesi Ölçeği'nden aldıkları puanlar incelendiğinde, ameliyat öncesi 33.97±9.18 olan yaşam kalitesi puanının ameliyat sonrasında 16.25±14.30 olduğu belirlendi. Sonuçlar, benign prostat hiperplazili hastaların yaşam kalitesinin ameliyat öncesine göre ameliyat sonrası dönemde önemli düzeyde yükseldiğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
Determination of Preoperative and Postoperative Quality of Life of Benign Prostatic Hyperplasia Patients This study was carried out to determine preoperative and postoperative quality of life in patients with benign prostate hyperplasia. This descriptive study was conducted between July 2012 and January 2014 in the urology outpatient and inpatient clinics of Inonu University Turgut Ozal Medical Center, Malatya State Hospital, and Malatya Beydagi State Hospital. The study population consisted of patients who were hospitalized in the urology polyclinics and clinics of the above-named hospitals to be operated due to benign prostate hyperplasia between October 2012 and February 2013. The sample included 70 patients, who were elected from these patients by way of non-probability random sampling, who met the study inclusion criteria, and who gave their written informed consents. Before initiating the study, written permission was obtained from Malatya Clinical Studies Ethics Committee. The patients were assessed twice, before and after the surgery. The patients who were hospitalized in the urology clinics in the preoperative period were administered a Patient Description Form to identify their descriptive characteristics, the SF-36 Quality of Life Scale and the Benign Prostate Hyperplasia Quality of Life Scale to determine their quality of life. The patients who presented to the urology outpatient clinics for a follow-up visit a month after surgery were administered once more the quality of life scales. Numbers, percentages, t-tests, and the Mann Whitney U and Kruskall Wallis tests were used for statistical analysis of the data. The mean age of the patients was 69.12±8.84. When the scores obtained by the patients from the subdomains of the preoperative and postoperative SF-36 Quality of Life Scales were compared, the scores obtained from all the subdomains except the perceived general health subdomain were found to improve after the surgery. A review of the scores they obtained from the Benign Prostate Hyperplasia Quality of Life Scale showed that the quality of life score, which was 33.97±9.18 before the surgery, turned out to be 16.25±14.30 after the surgery. The results demonstrated that quality of life significantly level increased in patients with benign prostate hyperplasia in the postoperative period as compared to the preoperative period.