Prostat hacmi 80 cc'den daha az olan benign prostat hiperplazi tanılı hastaların cerrahi tedavisinde thulium fiber lazer enükleasyon prostatektomi ve plazmakinetik transüretral rezeksiyon prostatektominin karşılaştırılması: Prospektif klinik çalışma
Comparison of thulium fiber laser enucleation prostatectomy and plasmakinetic transurethral resection prostatectomy in the surgical treatment of patients with benign prostatic hyperplasia and a prostate volume less than 80 cc: A prospective clinical study
- Tez No: 979823
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ÖZKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Benign prostat hiperplazisi, TUR-P, ThuFLEP, Benign prostatic hyperplasia, TUR-P, ThuFLEP
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: BPH, erkekler arasında çok sık görülen ve çeşitli tedavi modaliteleri bulunan hastalıklardan biridir. Bu çalışmada prostat hacmi 80 cc'nin altında olan benign prostat hiperplazisi (BPH) tanılı hastalara yapılan cerrahi tedavilerin sonuçlarının karşılaştırmasını yaparak etkinlik ve güvenilirliğinin değerlendirilmesini amaçladık. Materyal-Metod: Çalışmaya Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Üroloji polikliniğine alt üriner sistem semptomları (AÜSS) ile başvuran, BPH tanısı konulan, cerrahi endikasyonu olan ve cerrahi kararı verilen 102 hasta dahil edildi. Çalışma tek merkezli prospektif çalışma olarak tasarlandı. 51 hasta TUR-P (grup-1), 51 hasta ThuFLEP (grup-2) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Ameliyat öncesi dönemde her iki gruptaki hastaların demografik özellikleri, laboratuvar özellikleri, klinik özellikleri, üroflovmetri parametreleri, IPSS skorları, genel yaşam kalitesi (QoL) ve cinsel sağlık değerlendirmesi yaşam kalitesi indeksi (IIEF-5) anketleri ile sonuçlar kayıt altına alındı. Daha sonra operasyon sonrası 1. ve 3. aylarda poliklinik kontrollerinde üroflowmetri işlemleri ve aynı anketler tekrarlanarak veriler karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların preoperatif demografik ve klinik özellikler gruplar arasında karşılaştırıldığında her 2 grupta bakılan yaş, VKİ, preoperatif hb ve kreatin düzeyi, PSA değeri, ortalama Qmax, ortalama PVR değerleri benzerdi ve istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0.05). Benzer şekilde IPSS, QOL, IIEF-5 skorlarında da anlamlı fark izlenmedi (p>0.05). Hastalar postoperatif komplikasyonlar yönüyle incelendiğinde operasyon sonrası ortalama hemoglobin değeri düşüşü TUR-P grubunda 1.6±0.8 gr/dl olarak görülürken ThuFLEP grubunda 1.1±0.6 gr/dl olarak görüldü. İstatistiksel olarak gruplar arasında ThuFLEP lehine anlamlı fark bulundu (p:0.022). Her iki operasyon grubunun hastanede yatış süresi kıyaslandığında TUR-P yapılan grupta yatış süresi 3.5±1.1 gün iken ThuFLEP yapılan grupta 2.5±0.8 gün olarak görüldü. Yatış süreleri arasında ThuFLEP grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p:0,016). TUR-P yapılan hastaların 47(92,1)'si, ThuFLEP yapılan hastaların 48(94,1)'inde peroperatif komplikasyon gelişmedi. Gruplar arasında peroperatif komplikasyonlar yönünden istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Postoperatif komplikasyonlara bakınca, TUR-P yapılan 37(72,5%) hastada, ThuFLEP yapılan 42(82,3%) hastada postoperatif komplikasyon gelişmedi. Gruplar arasında postoperatif komplikasyonlar açısından anlamlı istatistiksel fark bulunmadı. Hastaların postoperatif 1. ay sonuçları incelendiğinde PVR, IIEF-5 VE IPSS değerleri arasında anlamlı fark bulunmazken Qmax(p:0.012) artışı ve QoL değerinde(p:0.017) ThuFLEP grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Hastaların postoperatif 3. ay sonuçları incelendiğinde PVR, IIEF-5 VE IPSS değerleri arasında anlamlı fark bulunmazken Qmax(p:0.002) artışı ve QoL değerinde(p:0.009) ThuFLEP grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Sonuç: BPH cerrahi tedavisinde hem TUR-P hem de ThuFLEP etkili ve güvenli bir şekilde uygulanabilmektedir. Ürologlar ve kaynaklar tarafından BPH cerrahi tedavisinde sınır olarak kabul gören 80 cc değerinin altındaki hastalarda altın standart olarak kabul gören TUR-P ye alternatif olarak hem daha az hastanede kalış süresi hem de daha az peri-postoperatif komplikasyonlara yol açan, operasyon sonrası daha iyi fonksiyonel sonuçlar gösteren ThuFLEP yönteminin de güvenli bir şekilde uygulanabileceğini göstermek istedik.
Özet (Çeviri)
Purpose: BPH is one of the most common conditions among men and has various treatment modalities. In this study, we aimed to evaluate the efficacy and safety of surgical treatments by comparing the outcomes of procedures performed on patients diagnosed with benign prostatic hyperplasia (BPH) with a prostate volume of less than 80 cc. Materials and Methods: A total of 102 patients who presented with lower urinary tract symptoms (LUTS), were diagnosed with BPH, had a surgical indication, and were scheduled for surgery at the Urology outpatient clinic of Atatürk University Faculty of Medicine Research Hospital were included in the study. The study was designed as a single-center prospective clinical trial. Patients were divided into two groups: 51 patients underwent TUR-P (Group 1) and 51 patients underwent ThuFLEP (Group 2).In the preoperative period, the demographic characteristics, laboratory values, clinical features, uroflowmetry parameters, IPSS scores, general quality of life (QoL), and sexual health status using the International Index of Erectile Function (IIEF-5) questionnaire were recorded for both groups. Uroflowmetry measurements and the same questionnaires were repeated during outpatient follow-ups at 1 and 3 months postoperatively, and the data were compared. Results: When comparing the preoperative demographic and clinical characteristics of the patients between the two groups, no statistically significant differences were observed in terms of age, BMI, preoperative hemoglobin and creatinine levels, PSA levels, mean Qmax, and mean PVR values (p > 0.05). Similarly, there were no significant differences in IPSS, QoL, and IIEF-5 scores between the groups (p > 0.05).When evaluating postoperative complications, the mean decrease in hemoglobin levels after surgery was 1.6 ± 0.8 g/dL in the TUR-P group and 1.1 ± 0.6 g/dL in the ThuFLEP group. A statistically significant difference was found in favor of the ThuFLEP group (p = 0.022).When comparing the length of hospital stay between the two groups, the TUR-P group had an average stay of 3.5 ± 1.1 days, while the ThuFLEP group had an average stay of 2.5 ± 0.8 days. This difference was also statistically significant in favor of the ThuFLEP group (p = 0.016).Perioperative complications were not observed in 47 patients (92.1%) in the TUR-P group and in 48 patients (94.1%) in the ThuFLEP group. There was no statistically significant difference between the groups in terms of perioperative complications.As for postoperative complications, 37 patients (72.5%) in the TUR-P group and 42 patients (82.3%) in the ThuFLEP group experienced no complications. There was no statistically significant difference between the groups in terms of postoperative complications. At the postoperative 1-month follow-up, no significant differences were found between the groups in terms of PVR, IIEF-5, and IPSS scores. However, a statistically significant improvement was observed in Qmax (p = 0.012) and QoL (p = 0.017) in favor of the ThuFLEP group.At the postoperative 3-month follow-up, again, no significant differences were found in PVR, IIEF-5, and IPSS scores. However, the ThuFLEP group showed significantly greater improvements in Qmax (p = 0.002) and QoL (p = 0.009). Conlcusion: Both TUR-P and ThuFLEP can be effectively and safely performed in the surgical treatment of BPH. In patients with a prostate volume below 80 cc a threshold commonly accepted by urologists and clinical guidelines as the limit for certain surgical techniques we aimed to demonstrate that ThuFLEP can be safely used as an alternative to TUR-P, which is considered the gold standard. ThuFLEP was associated with a shorter hospital stay, fewer peri- and postoperative complications, and better postoperative functional outcomes.