İlk halka arzın şirketlerin finansal performansı üzerindeki etkisi: Borsa İstanbul üzerine bir araştırma
The effects of initial public offering on financial performance of the firms: Acase of İstanbul Exchange
  1. Tez No: 359865
  2. Yazar: FENANT MHAGAMA
  3. Danışmanlar: Assist. Prof. Dr. MEHMET SABRİ TOPAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İlk Halka Arz, Finansal Performans Ölçüsü, Panel Veri Analizi, Medyan Değişim Analizi, Initial Public Offering, Financial Performance Measures, Panel Data Analysis, Median Change Analysis
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Küresel ekonomik koşullarda şirketlerin kurumsallaşması ve tanınırlığı açısından halka arz kavramının önemi giderek artmaktadır. Hisse senetleri açısından birincil piyasa niteliğinde olan ilk halka arz (İHA) sürecinde şirket performansı yatırımcıları yakından ilgilendirmektedir. Bu çalışmada 2003-2011 yılları arasında Borsa İstanbul'da İHA'sı gerçekleştirilen 38 şirketin finansal performansı ile İHA'sı arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmada medyan değişim analizi ve panel veri analizi olmak üzere iki farklı yöntem kullanılmıştır. Çalışma sonunda şirketin finansal performansının İHA öncesi yıla göre İHA yılında ve İHA'dan sonraki yılda düştüğü sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In global economic conditions the importance of initial public offering concept has been increasing in terms of recognition and institutionalization of the companies. Initial public offering in terms of shares are organized in primary market whereby in process investors are closely interested with company performance. The study has examined a relationship between initial public offerings and financial performance of 38 firms which were initially listed in the Istanbul Exchange in the year between 2003 and 2011. The study has employed two different methods of data analysis which are median change and panel data analysis. As a result of the study, the financial performance of the company has deteriorated during a year of initial public offering and after initial public offering period relative to year before initial public offering.