Platon'un idealist ahlakı
The idealist ethics of Plato
  1. Tez No: 359864
  2. Yazar: MURAT GÜVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENVER ORMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Platon, etik, idealizm, Sokrates, Sofistler, görelilik, Plato, ethics, idealism, Socrates, Sophistes, relativity
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu tez çalışmasında Platon'un ahlak felsefesine ait görüşleri idealizm çerçevesinde bazı pratik örneklerin varlığında ele alınmıştır. Platon'un felsefi sisteminin temelinde yer alan öğeler ve bu öğelerin Platon'a olan etkileri değerlendirilmiştir. Platon bilge olmanın ve bilgece yaşamanın önemini vurgular. Bu sebeple insanı bilgelikten uzaklaştıran tutum ve kavramlar büyük ölçüde Platoncu bakış açısıyla yorumlanmıştır. Bilgeliğin kaynağı, insanda kendini gösterdiği yer ve yaşama olan olumlu etkisi idealist bir yaklaşımla irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the opinions of Plato about ethics are discussed in the context of idealism in the presence of some practical examples. The components on the basis of the philosophical system of Plato and the effect of these components to Plato are considered. Plato emphasizes being a erudite man and the importance of living in a eruditely way. For this reason, the attitudes and concepts what prevent the human being from wisdom, have been interpreted substantially Platonic perspective. The source of wisdom, its appearance in the human being and the positive effect on the life are studied by an idealistic approach.