Eumeneia tarihi ve sikkeleri
History and coinage of Eumeneia
  1. Tez No: 359867
  2. Yazar: ERDAL ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ TEKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Arkeoloji, Tarih, Archeology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Eumeneia, Fulvia, Asia Minor, Phrygia, Sikke, Pergamon, Roma, Işıklı, Çivril, Eumeneia, Fulvia, Asia Minor, Phrygia, Coin, Pergamon, Roma, Işıklı, Çivril
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 570
Özet
Bu tezin amacı, MÖ II. yüzyılda bir Pergamon kolonisi olarak kurulan Eumeneia (Işıklı) kentinin tarihi ve sikkelerini değerlendirerek para basma politikalarını tespit etmek ve bilinen tarihine katkıda bulunmaktır. Yurt içi ve yurt dışında çeşitli koleksiyonlarda yer alan yayımlanmamış Eumeneia sikkeleriyle birlikte yayımlanmış sikkeler, yazıtlar, arkeolojik kalıntılar ve antik kaynaklar ve değerlendirilmiştir. Sikkeler tipleri, birimleri, kontrmarkları, görevli isimleri, kültlerle olan bağlantıları ve emisyon hacimleri açısından değerlendirilerek kentin para politikaları ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to determine the minting policy of Eumeneia (Işıklı), the city that founded as a Pergamon colony in 2nd century BC, by studying its history and coinage. For this purpose, published coins, inscriptions, archaeological artifacts and ancient sources and unpublished Eumeneian coins from the collections from Turkey and other countries had been commentated. By examining the coin types, denominations, countermarks, officers, cultic connections and volume of currency issued, the coinage policy of Eumeneia has been enlightened.