Yöresel beğeni ve kültürel etkileşimin ses eğitimi üzerindeki etkisi
The effect of regional regard and cultural interaction on voice training
- Tez No: 359880
- Danışmanlar: PROF. GÜZİN GÜREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Yöresel Beğeni, Kültürel Etkileşim, Ses Eğitimi, Etki, Değişim, Regional Regard, Cultural Interaction, Voice Education, Influence, Change
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Opera Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmada, sosyal etkileşimin oluştuğu alanlar ile bu alanların uzantısı olan“Yöresel Beğeni”ve“Kültürel Etkileşim”kavramları incelenmiş, kültürel etkileşimin doğası gereği beğeniler arası geçişkenlik ve bu dolayımda ortaya çıkan formatif deformasyonların bireyler üzerindeki etkisi ses eğitiminin işlevselliği bağlamında tartışılmıştır. Kişisel veya mesleki gelişimine katkı sağlamak amacıyla ses eğitimi almak isteyen, üniversite müzik bölümlerinde ya da özel dersler yöntemiyle ses eğitimi alan amatör ve profesyonel bireylerin, konumuzun temelini oluşturan“Ses Eğitimi Alınması Gerekliliği”konusundaki tutum ve değerlendirmeleri söz konusu edilmiş olup, kültürel beğeninin bu eğitim sürecinde nasıl ve ne çapta bir dinamiği teşkil ettiği kavramsal boyutta ele alınmıştır. Ses eğitimi alan ve almayan bireylerin şarkı söylerken yaptığı ses kullanım hataları saptanarak, müzikal beğeni ve bu beğenileri oluşturan faktörler ile ilişkileri ele alınmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan günümüze kadar toplumsal gelişmelerin yol açtığı kültürel değişim ve etkileşimler ve bunun müzik eğitimi alanında doğurduğu sonuçların, profesyonel ya da amatörce şarkı söyleyen bireyler üzerindeki katkıları saptanmaya çalışılmıştır. Toplum içerisinde farklı sosyal statülere sahip olan bireylerin müzik dinleme ve ses kullanım tercihlerine değinilmiştir. Bu araştırmadaki veriler, Türkiye'nin farklı coğrafi ve sosyoekonomik nitelikler gösteren bölgelerinde ikamet eden farklı eğitim düzeylerine ve sosyal ortamlara tabi bireylerle gerçekleştirilen müzikal beğenileriyle müzikal eğitimlerini karşılaştırma ve ses eğitiminin gerekliliği konusundaki tutumlarını değerlendirme imkanı tanıyan röportajlara ve yine müzikal eğitimin ses kullanım hatalarını yordayıp yordamadığını değerlendirmek amacı ile bu bireylerden edinilen ses kayıtlarına dayandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study,“Regional Regard”and“Cultural Interaction”concepts which are extensions of the areas where social interactions are formed are examined. In the context of the functionality of voice training, transitivity of regards as an inherence of cultural interaction and the influence of formative deformations on individuals are discussed. The attitudes and evaluations of amateur and professional individuals, taking voice education through university music departments or private lessons for supporting their personal or professional development, on“Necessity of Taking Voice Education”has been concerned and in education period the cultural regards constitute which dynamics and to what extent is discussed in the conceptual dimension. The relationship between determined voice misuses while singing and musical regards plus factors of these regards are discussed. Cultural changes and interactions caused by social developments from the establishment of Turkish Republic until today and their consequences in the field of music education are tried to be determined on professional or amateur singing individuals. Music and sound usage and listening preferences of the individuals with different social status in the community are mentioned. The data in this study are based on interviews with the individuals from regions that have different geographical and socio-economic characteristics of Turkey and who have different education levels and social environments. That gives opportunity to compare their musical regards and musical education and to evaluate attitudes about necessity of sound education. Also the data based on sound recordings of these individuals to evaluate whether musical education predict voice misuses or not.