Fraktallar ve biyoloji
Fractals and biology
- Tez No: 35991
- Danışmanlar: PROF.DR. AYDIN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Fractals, DNA, Biology, vektorgram, tetragram, H curves, transparent sphere method, randomness test, confidence ellipse, fractal dimension
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
IV ÖZET FRAKTALLAR ve BİYOLOJİ KANTARCI, Aylin Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Aydın öztürk Ağustos 1994, 62 sayfa Fraktal Geometri pek çok doğa olayının açıklanmasında kullanılan bir yöntemdir. Biyoloji, kökünü doğadan aldığı için fraktal geometrinin vazgeçilmez uygulama alanlarından biridir. Bu tezde fraktal geometrinin biyoloji üzerindeki uygulamaları üzerinde çalışılmıştır. Canlılar için yaşamsal önemi bulunan DNA dizilerini modellemede kullanılan iki ve üç boyutlu grafik teknikler tanıtılmıştır. Rastgeleliğin gen dizileri İçin önemi vurgulanmış ve rastgeleliği ortaya çıkarmak için kullanılan yöntemler aktarılmıştır. H eğrileri için geliştirilen ve %100(1-a) lık güvenlik elipslerinin oluşturulması esasından yola çıkılarak oluşturulan yeni bir yaklaşım sunulmuştur. Bu çalışmada kullanılan gen dizileri GENBANKIan elde edilmiştir. Anahtar kelimden Fraktallar, DNA, Biyoloji, vektorgram, tetragram, H eğrileri, saydam küre metodu.rastgelelik testi.güvenlik elipsi.fraktal boyut
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FRACTALS and BIOLOGY KANTARCI. Aylin M.S. in Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Aydın Öztörk August 1994, 62 pages Fractal Geometry is a method for explaining various natural phenomena. Biology, which takes its roots from nature, is one of the valuable application areas of Fractal Geometry. In this thesis, some applications of Fractal Geometry on Biology are covered. 2 and 3 Dimensional techniques to represent DNA sequences are introduced. The importance of randomness in genetic sequences is emphasized. Existing methods to determine the randomness of sequences are summarized. For the detection of randomness in DNA sequences, a new approach based on the construction of a 100(1-a)% confidence ellipse for H- curves is introduced. Gene sequences used in this thesis are obtained from GENBANK.