Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde stratejik yönetim uygulamaları: Tokat ili imalat KOBİ'leri üzerinde bir çalışma
Strategical management practising on Small and Middle Sized Businesses: A working on Tokat city manifacturer companies
- Tez No: 359915
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YÜCEL EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kobiler, Stratejik Yönetim ve Strateji, Smes, Strategical Management and Strategy
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
İşletme ile çevresi arasındaki ilişkilerin düzenlenmesini öngören stratejik yönetim yaklaşımı, işletmelerin rekabetçi konumlarını güçlendirmelerine katkı sağlayacak bir yönetim uygulaması olarak değerlendirilebilir. Stratejik Yönetim işletme yönetiminde çokça kullanılan bir teknik olmaya başlamıştır. Günümüz rekabet şartlarında büyümek ve gelişmek isteyen işletmelerin belirgin bir stratejiye sahip olması gerektiği açıktır. Özellikle işletmelerin sürekli değişen çevresel şartları göz önüne alarak daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Ayrıca bu değişimlerin işletmeyi nasıl etkileyebileceği ve ne gibi fırsat ve tehdit oluşturacağı önemli olduğu gibi kendi güçlü ve zayıf yönlerini sürekli analize tabi tutması da bir strateji oluşturma niyetinin göstergeleridir. Bu niyetle oluşturulan çalışmalar bir strateji belirlemenin dolayısıyla stratejik planlamanın ve stratejik yönetim uygulamalarının da göstergeleridir. Stratejik yönetim kavramının işletmecilik alanında yeni oluşu nedeniyle ülkemizde çoğu işletmenin özelliklede KOBİ?lerin farkında olmadığı bilinçli bir şekilde ve bilimsel olarak uygulanamadığı da söylenebilir. Bu çalışma, özelde Tokat İli imalat yapan KOBİ?lerinde genelde ise bütün KOBİ?lerde çok yaygın olarak bilinmeyen stratejik yönetim ve tekniklerinin önemi hakkında bir duyarlılık oluşturma açısından önemli olduğu düşünülmektedir. Bu çalışma, Tokat İl Merkezi ve ilçelerinde imalat yapan KOBİ?lerin stratejik yönetim uygulamaları açısından bir değerlendirilme çalışması niteliğindedir. Çalışmanın kurgulanmasındaki ana amaç Tokat İl merkezi ve ilçelerinde imalat yapan KOBİ?lerin sahip ve yöneticilerinin stratejik yönetim konusundaki farkındalıkları, uygulamaları, karar süreçlerinde stratejik yönetimin hangi ölçüde etkin olduğunun belirlenmesi ve elde edilen bulgularla bir değerlendirme yapılması amaçlanmıştır. Ayrıca bu işletmelerde stratejik yönetimde kullanılan tekniklerin ve bu tekniklerin uygulanırlığının belirlenmesi de bu çalışmanın bir diğer amacını oluşturmaktadır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde KOBİ?lerin tanımlanması, KOBİ?lerin önemi ve ekonomilerdeki yeri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise; stratejik yönetim kavramı ve önemi, stratejik yönetim süreci ve stratejik yönetimde kullanılan araç ve teknikler irdelenmiştir. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde ise; Tokat İl Merkez ve ilçelerinde faaliyet gösteren imalat yapan işletmelerin stratejik yönetim uygulamalarının değerlendirilmesine yönelik ankete dayalı ampirik bir uygulama yapılmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesi neticesinde Tokat İli Merkezi ve ilçelerinde imalat yapan işletmelerde stratejik yönetim ve teknikleri hem çok fazla bilinmediği hemde bilinenlerin formel olarak kullanılmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Yani araştırma yapılan işletmelerde işletme sahip ve yöneticilerinin stratejik planlama, uygulama ve kontrol faaliyetlerini etkin ve bilinçli bir şekilde uygulamadıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Strategic management approach providing for the regulation of relations between the company and its environment can be evaluated as a management application that will contribute to strengthen the competitive position of businesses. Strategic management has become a widely used technique in business management in recent years. Because of the fact that our today competition circumstances it is thought that businesses which desire grow and develop must have a defining strategy. Especially businesses need to be more careful by taking attention always changing environmental conditions. Besides these changings how to able effect the company and what they will definite opportunities and threats for it what is important and also it is an indicator of the intention making analyze for the understand of company?s weaknesses and strengthnesses. Works created with this aim is an indicator of defining strategy and up to this strategic planning and management applications too. It can said many businesses pay no attention and can not implement consciously and scientifically in our country the strategical management because it is a new concept in the field of business. It is thought that this study will create an awareness about are not known strategic management and techniques in Tokat manufacturing SME?s in special and all SME?s in general. This study is an evaluation from angle SME?s strategic management implements in manufacturing companies in Tokat province and districts. The main purpose of making this study with slap and managers of SME?s engaged in the manufacturing districts of the city center and the awareness of the strategic management applications, is enabled to determine the extent to which strategic management decision-making processes, and is intended to be an assessment of the findings. In addition, enterprises, strategic management techniques used, and this is a further object of this study is the identification of implemantable of techniques. This study consists of three parts. In the first part of the study; the definition, importance and place in economy of SME will be explained. In the second part; the concept and importance of strategic management, strategic management process, tools and techniques used in strategic management will be presented. Lastly; an empirical study will be made in order to assess the strategic management perspectives of businesses which are engaged in manufacturing in Tokat city center and districts. It is reached this result through evaluation of the data in Tokat province and its districts not only known strategic management very good but also the information about it used as formel. That is the companies which be searched their owners and managers do not practise the strategic planning, implement and control.