17.yüzyıl Anadoluda vakıf muhasebesi:Tokat Hatuniye Vakıf muhasebesi örneği
17 th century in Anatolia waqf accounting: Illustrate of Tokat Hatuniye Waqf accounti̇ng
  1. Tez No: 359923
  2. Yazar: ŞAZİYE ULUBAŞ ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH COŞKUN ERTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gülbahar Hatun Vakfı, Vakıf Muhasebesi, Vakıf, Tokat, Gülbahar Hatun's Waqf, Waqf Account, Waqf, Tokat
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
“17.Yüzyıl Anadoluda Vakıf Muhasebesi: Tokat Hatuniye Vakıf Muhasebesi Örneği”başlıklı çalışmada Tokat Hatuniye (Gülbahar Hatun) Vakfı, 1663-1666 tarihli belgeler ışığında ele alınmaktadır. Belgelere dayanarak vakfın muhasebe kayıtları incelenmiş, gelir gider dağılımı ortaya konulmuştur. Çalışma altı bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölüm çalışmanın tanıtıldığı giriş kısmıdır. İkinci bölümde ise vakıftan genel hatlarıyla bahsedilmiş, vakıf tarihi, vakıf faaliyetleri ve günümüzde vakıf ele alınmıştır, üçüncü bölümde Osmanlı İmparatorluğu muhasebe sistemi, Osmanlı İmparatorluğu ve günümüz vakıf muhasebesi hakkında bilgi verilmiştir. Dördüncü bölümde literatür taramasına yer verilmiş olup tezde kullanılan kaynaklar tanıtılmıştır. Beşinci bölümde vakıf-kadın rolü incelenmiş, Tokat Hatuniye Vakfı tarihi, vakfın 17. yüzyıl faaliyetleri ve bahsi geçen vakfa ismi verilen Fatih Sultan Mehmet Han'ın eşi ve 2. Bayezid' in annesi olan, Gülbahar Hatun üzerinde durulup, tez konusu belgeler değerlendirilmiştir. Son bölüm ise çalışmanın sonuç kısmıdır. Hatuniye Vakfı ibadet, eğitim ve sosyal yardım, gibi birçok alanda hizmet vermeye çalışmıştır. Vakıf elde edilen gelirlerle yaptırmış oldukları hayır eserlerinin bakım, onarım ve giderlerini finanse etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
In this study's titled“17 th Century in Anatolia Waqf Accounting: Illustrate Of Tokat Hatuniye (Gülbahar Hatun) Waqf Accounting”is studied under the light of the documents (1663-1666). Based on the documents examined records of the waqf, income distribution has been demonstrated. In this study΄s thesis comprises six chapters. The first chapter is entering part which is introduced study. The second mentions waqf, history of waqf, activities of waqf, and today's waqf. The third section gives knowledge about the accounting system of the Ottoman Empire, Ottoman Empire and today's waqf accounting. In chapter four, a survey on the literature and the references used in the thesis. İn the five part is emhasized the role of women-waqf, the history of Tokat Hatuniye, its activities in 17th and Gülbahar Hatun who was wife of Fatih Sultan Mehmet Han and mother of Bayezid II. are emphasized, documents are analyzed. Eventuallay last part is conclusion. Hatuniye Waqf has striven to serve in many fields such as religious service, education and social aid. Waqf has financed the maintenance, repairs and the expenditures of charitable works which they built.