Şirket birleşmelerinde birleşme öncesi ve sonrası performans ilişkisi
Performance relationship between pre and post-merger periods in companies
- Tez No: 359924
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH COŞKUN ERTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Şirket Birleşmeleri, Performans Analizi, 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu, Türkiye Finansal Raporlama Standartları 3, BIST
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Geçmişte farklı nedenlerle çok sayıda ve dalgalar şeklinde gerçekleşen birleşme ve satın almaların, geçen yüzyılın sonundan itibaren yeniden artış gösteren bir eğilimi olduğu görülmektedir. Şirket birleşmeleri ve satın almaları Türkiye'nin son dönemlerde tanıştığı ve uygulamaya başladığı büyüme stratejilerindendir. Şirket birleşmeleri, birleşme işlemine katılan şirket yöneticileri, birleşen şirket pay sahipleri, alacaklılar, borçlular, şirket çalışanları, yatırımcılar, bu alanda çalışan akademisyenler ve diğer ilgililer gibi geniş kesimler üzerinde etki oluşturmaktadır. Çalışmada tüm ilgili kesimlerin akıllarındaki“birleşme işlemi, satın alınan şirketin performansına nasıl yansıdı?”sorusuna sınırlı da olsa cevap bulabilmek amaçlandı. Bu amaçla Türkiye'de 2005 ve 2006 yıllarında BİST'e kayıtlı 4 tane satın alınan şirketin birleşme öncesi 3 yıl ve birleşme sonrası 3 yıl mali verileri esas alınarak Wilcoxon işaretli sıra testi ile performans analizi yapılmıştır. Yapılan analiz sonucunda; araştırmaya dahil edilen şirketlerin tamamında Cari oran, Toplam borç / Toplam aktif, Toplam borç / Öz sermaye, Sabit varlık / Öz sermaye, Sabit varlık / Uzun vadeli borç, Aktif kârlılığı ve Esas faaliyet kâr marjı yönünden birleşme öncesi ve sonrası arasında % 5 anlamlılık düzeyinde farklılık bulunmuştur. Araştırmaya dahil edilen şirketlerin tümünde Cari Oran, Aktif Kârlılığı, Esas Faaliyet Kâr Marjı oranları artmıştır.
Özet (Çeviri)
It has been observed that there is a reviving upward trend in the number of mergers and acquisitions, which have taken place in numbers and in a continuous succession in past for various reasons, since the end of the previous century. Company mergers and acquisitions are among the growth strategies which were introduced and started to put in practice recently in Turkey. Mergers and acquisitions widely affect executives who participate the mergers, shareholders of mergered companies, creditors, borrowers, employees, investors, those who plan to execute them, scholars and the other interested parties. It has been aimed in this study to at least partially answer the question in the minds of related parties that what is the impact of merger and acquisitions on acquired companies' performances? For this purpose, based on the financial data (3 years period of both pre and post merger) of the 4 acquired companies quoted on BIST between 2005 and 2006, a performance analysis has been conducted with the Wilcoxon signed-rank test. As a result of the analysis, for all of the companies included in the analysis, it has been found a significant difference (in 5 % confidence interval) between the pre and post merger financial ratios such as current ratio, total debt to total asset ratio, total debt to equity ratio, fixed assets to equity ratio, fixed assets to long term debt ratio, return on asset and profit margin. It has been observed in the study that current ratio, return on asset and profit margin have improved for all of the companies included in the analysis. Key words : Company mergers, performance analysis, Turkish Law of Commerce no 6102, Turkish Financial Reporting Standarts 3, BIST