Kentsel dönüşüm ve gelişimi, sosyal boyutu, kentsel dönüşümden doğan hukuki sorunlar
Urban transformation, development and social aspects of it, juridical problems arising from urban transformation
- Tez No: 359986
- Danışmanlar: PROF. DR. ERZAN ERZURUMLUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Eski Binalar, Kentsel Dönüşüm, Sosyal ve Hukuki Boyut, Old Buildings, Urban Transformation, Social and Legal Aspect
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Sanayileşme sonrasında yaşanan hızlı iç göç sonucunda kentlerde çarpık yapılaşma ve çöküntü alanları meydana gelmiştir. Çöküntü alanlarının dönüştürülmesi ve yeniden kazanımı kentsel dönüşüm ile mümkündür. Bu çalışmada, kentsel dönüşüm tanımlanmakla birlikte, sosyal ve hukuki boyutları da incelenmiştir. İnceleme dâhilinde kentsel dönüşüm yapılan alanlarda yaşayan kişiler ve dönüşümü gerçekleştiren belediyelerle iletişime geçilerek saha çalışması yapılmıştır. Özellikle 6306 sayılı“Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi”kanunu incelenmiş ve eksikliklerinin tespit edilmesine de odaklanılmıştır. Kentsel dönüşüm uygulaması yapanların bu çalışmadan faydalanması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Because of the fast integral migration that has been aroused after industrialization, unplanned urbanization and depression areas have been occurred in cities. Transformation and retrieval of depression areas is possible with urban transformation. In this study, urban transformation has been defined and its social and juridical aspects have been examined as well. Field work has been done within the examination by establishing communication with people living in the transformation areas and local municipalities which performed the transformation. In this study, especially“The Act on the Transformation of Areas under Disaster Risk numbered 6306”has been examined and it has been focused on the deficiencies of the act as well. It has been aimed for the practitioners of urban transformation to benefit from this study.