Teknik direktörlük sözleşmesi
Technical director contract
  1. Tez No: 359985
  2. Yazar: HAKKI MERT DOĞU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMEL BADUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Spor, Law, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Teknik direktör, Sözleşme, Spor, Hukuk, Technical direktor, Contract, Sport Law
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Tezin konusu, teknik direktörlük sözleşmesidir. Sözleşmede tarafların karşılıklı yükümlülükleri vardır ve bu yükümlülükler ayrıntılı olarak incelenmektedir.Teknik direktörlük sözleşmesi spor ve spor hukuku için çok önemlidir. Spor insanlar için eğlencelidir fakat spor hukuku eğlenceli olarak gözükmemektedir. Bununla birlikte son zamanlarda spor hukuku gelişim göstermiştir. Tez üç kısımdan oluşmaktadır. İlk kısım, sözleşmenin kurulmasıyla ilgilidir. Teknik direktörlük sözleşmesi taraflara borçlar yüklemektedir. Teknik direktör işçi ve kulüp de işverendir. Bu yüzden teknik direktör çalışmak; kulüp ise ücret ödemek zorundadır. Ayrıca kulüp dernek ya da anonim şirket şeklinde faaliyet gösterebilir. Tezin ikinci kısmı teknik direktör ve kulübün yükümlülük ve borçlarıyla ilgilidir. Teknik direktörün yükümlülükleri (borçları) iş görme (özenle çalışma, bizzat çalışma, bağımlı çalışma), talimatlara uyma, sadakat borcu ve rekabet etmemektir. Kulübün yükümlülükleri (borçları) ise ücret ödeme, malzeme sağlama, teknik direktörü gözetme, eşit davranma ve iş sağlığı ve güvenliğini oluşturmaktır. Tezin üçüncü kısmı ise teknik direktörlük sözleşmesinin sona ermesiyle ilgilidir. Örneğin sözleşme süresinin sona ermesi, tarafların sözleşmeyi sona erdirme konusunda anlaşmaları ve fesih bunlardandır. Ayrıca teknik direktörün ölmesi ve kulübün tüzel kişiliğini kaybetmesi de sayılabilir. Teknik direktör ya da kulüp sözleşmeyi feshedebilirler. Fesihten sonra teknik direktör kıdem tazminatına hak kazanabilir. Teknik direktör, spor kulüpleri ve sporcular için son derece önemlidir. Bunun yanında teknik direktörlük sözleşmesi de spor hukuku için önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
The subject of the thesis is the technical director contract. The contract involves mutual liability of the parties and these liabilities are studied in detail. Technical director contract is about sports law and it is very important for sport. Sport is very interesting for people but sprts law is not interesting fort hem. However, in these days sports law is envolving. Thesis consist of three parts. The first part of thesis is about the establishment of contract. Technical director contract gives rise to mutual debts. Technical director is a worker and sports club is an employer. So technical director must work; sports club must pay charge. And also sports club can be association or company (joint-stock company). The second part of thesis is about technical director's and sports club's obligations and debts. There are some rules. Technial director's obligations are business vision (painstaking work, personally work ande dependent work), comply with the instructions, being faithful and competition ban. Sports club's obligations are pay charge, give the material, protect the technical director, egual treatment end ensure occupational health. The third part of thesis is about ending of technical director contract. For example; expiry of the contract period, agreement of the technical director and sports culub or termination of contract. And also it can be the death of technical director or loss of legal personality. Technical director or sports club may terminate the contract. After termination, technical director can receive severance pay. Technical director is very important for sports clubs and athletes. And also technical director contract is very important for sports law.