Stock market volatility and macroeconomic performance in the Nigerian economy
Nijerya ekonomisinde menkul kıymetler borsası oynaklığı ve makro ekonomi performansı
  1. Tez No: 359992
  2. Yazar: MUSA MUHAMMAD IBRAHIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Menkul kıymetler borsası oynaklığı, reel GDP denklemi, enflasyon denklemi, ARCH aile modelleri, sınır testleri, ARDL modeli, Stock Market Volatility, Real GDP equation, Inflation equation, ARCH Family Models, Bounds tests, ARDL Model
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finansal İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu tez, Nijerya'nın 1985 1. çeyrek - 2012 4. çeyrek dönemleri zaman serisi verileri kullanılarak, menkul kıymetler borsasındaki oynaklığın, başta reel gayri safi yurt içi hasıla ve enflasyon üzerindeki etkileri olmak üzere, makro iktisadi değişkenler üzerindeki etkilerini araştırmaktadır. Bunun için iki denklem kurulmuştur: Reel gayri safi yurt içi hasıla denklemi ve enflasyon denklemi. Analiz iki bölüme ayrılmıştır. İlk bölümde ARCH, GARCH, EGARCH ve TGARCH oynaklık modelleri yer almaktadır. Bu modeller, hisse senedi endeksi (ASI) serilerinde (Nijerya menkul kıymetler borsası endeksi vekili olarak kullanılmaktadır.) en uygun modeli seçmek için model seçme kriterleri ve tahmin performansına dayalı olarak karşılaştırılmıştır. Daha sonra TGARCH modeli en iyi model olarak seçilmiş ve böylece Nijerya menkul kıymetler borsası oynaklığı serileri bu şekilde oluşturulmuştur. İkinci bölümde, sınır test analizi ko-entegrasyon yaklaşımı ve ARDL modeli uygulanmıştır. Sınır test analizi sonuçları, Nijerya menkul kıymetler borsası oynaklığı ve makro ekonomik değişkenler arasında ko-entegrasyon ilişkisi olduğunu göstermiştir. ARDL model sonuçları ise menkul kıymetler borsası oynaklığının reel GDP ve enflasyon üzerinde kısa ve uzun dönemde Nijerya'da etkisi olmadığını belirtmektedir. Buna karşılık, sonuçlar aynı zamanda kısa dönemde Nijerya menkul kıymetler borsası oynaklığının enflasyon üzerinde önemli pozitif etkisi olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis seeks to investigate the impact of stock market volatility on macroeconomic variables, specifically on real GDP and inflation, in Nigeria using quarterly time series data from 1985Q1-2012Q4. To achieve this, the study establishes two equations: real GDP and inflation equations, and splits the analysis into two parts. In the first part, the study employs four volatility models: ARCH, GARCH, EGARCH and TGARCH models, and compares them based on both model selection criterion and forecast performance in order to choose among them the fittest model to All Share Index (ASI) series (which is used as a proxy of the Nigerian stock market index). The TGARCH model was then selected as the best model, and therefore, the Nigerian stock market volatility series were extracted from it. In the second part, the thesis applies Bounds test co-integration approach and ARDL model. The results from the Bounds test analysis suggest the existence of co-integration relationship between the Nigerian stock market volatility and macroeconomic variables. While, the results from the ARDL model indicate that the stock market volatility has no any significant effect on the real GDP in both long-run and short-run and on the inflation in the long-run in Nigeria. However, the results also show that in the short-run, the Nigerian stock market volatility has significant positive impact on inflation.