The impact of foreign direct investment on economic growth: A comparative analysis between Nigeria and Turkey
Doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının ekonomik büyüme üzerine etkisi: Nijerya ve Türkiye örneklerinin mukayeseli çözümlemesi
  1. Tez No: 359991
  2. Yazar: MUKHTAR SALISU ABUBAKAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYTAÇ GÖKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Gelişme, DYS, Granger Nedensellik, Etki – Tepki Fonksiyonu, Economic Growth, FDI, Granger Causality, Impulse Response Functions, Variance Decomposition
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Doğrudan Yabancı Sermaye (DYS) yatırımlarının ekonomik büyüme üzerindeki etkisi birçok araştırmacı için önemli bir konu olmuştur. Bu akımın önemi küreselleşme ile daha da artmıştır. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında sermaye ve teknoloji birikimi bakımından önemli farklılıklar vardır. Bu nedenle, ülkeler, ekonomik gelişimlerini hızlandırmak ve de sermaye ve teknolojini açığını kapatmak için DYS yatırımlarını çekmeye çalışırlar. Bu çalışmanın amacı DYS yatırımlarının ekonomik büyüme üzerine olan etkisini 1970-2012 döneminde ampirik olarak Nijerya ve Türkiye üzerine incelemektir. DYS yatırımları ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi nedensellik bakımından incelemek için Johansen eşbütünleştirme, Granger nedensellik ve VAR etki – tepki analizleri kullanılmıştır. Sonuç olarak, Nijerya'da uzun dönemde DYS girişi ve ekonomik büyüme (GSYH) arasında bir ilişki bulunamamıştır. Bu anlamda, DYS girişi ve GSYH gelişimi arasında bir nedensellik bulunamamıştır. Türkiye açısından ise, DYS girişi ve ekonomik gelişme arasında bir nedensellik yoktur.
Özet (Çeviri)
The impact of foreign direct investment (FDI) on economic growth has become a topic a great concern among researchers. The importance of this trend has surged owing to globalization process. There is enormous lacuna of stock of capital and technology between developed and developing countries. Hence, many countries try to attract huge FDI inflow to enhance their economic growth and development as it appears suitable means to fill the gap. This study investigated empirically the impact of FDI on economic growth between Nigeria and Turkey over the period of 1970-2012. To analyze the relationship between FDI and economic growth, Johansen cointegration, Granger causality, VAR impulse response and variance decomposition tests were carried out. It is concluded that, there is no long run relationship between FDI and GDP in Nigeria, there is no evidence of causality between FDI and economic growth (GDP) in Nigeria. For Turkey, our model provides no evidence of causal relationship between FDI and GDP.