Factors of stock market volatility in African stock markets: Evidence from Egypt, South Africa, and Nigeria
Afrika borsalarında hisse piyasası volatilitesinin faktörleri: Mısır, Güney Afrika ve Nijerya'dan kanıtlar
  1. Tez No: 846914
  2. Yazar: ZAMZAM HASSAN MOHAMED
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SITKI SÖNMEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Hisse Senedi Getirileri, Piyasa Oynaklığı, Hisse Senedi Piyasası Etkinliği, EGARCH, Stock Returns, Market Volatility, Stock Market Efficiency, EGARCH
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Finans Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırma, makroekonomik belirsizliğin Afrika'daki borsaların oynaklığını nasıl etkilediğini ve borsa getirilerinin çok çeşitli makroekonomik endekslerle (Güney Afrika, Mısır ve Nijerya) nasıl ilişkili olduğunu araştırıyor. Faiz oranı, enflasyon oranı, para arzı, işsizlik oranı ve döviz kuru gibi dışsal değişkenler, hisse senedi fiyatlarını ve oynaklığı etkileyen makroekonomik faktörleri temsil etmek için kullanılır. Örnek, 2000'den 2022'ye kadar borsa endeksleri ve makroekonomi ile ilgili yıllık verileri içerir ve toplam 69 veri noktası içerir. Bu araştırmayı yürütmek amacıyla birkaç farklı tahmin stratejik modeli kullanılmıştır. Pedroni Rezidüel Eşbütünleşme Testi tarafından gerçekleştirilen eşbütünleşme testinin bulguları, borsa performansı ile ekonominin uzun vadedeki durumu arasında bir bağlantının varlığına işaret etmektedir. Buna göre araştırma, makroekonomik değişkenlerin borsa getirilerini ve oynaklığı anlamak için çok önemli olduğu sonucuna varıyor. Özellikle, bu bulguların Afrikalı yetkililer, düzenleyiciler, yatırımcılar ve analistler için yönetim ve politika çıkarımları vardır. Test sonuçları, Johannesburg, Mısır ve Nijerya borsalarında bilgi verimsizliğinin var olduğunu gösteriyor. Bu makroekonomik göstergelerin politika yapıcılar tarafından ekonomik ve finansal politika kararları alınırken göz önünde bulundurulması mümkündür.
Özet (Çeviri)
This research examines the ways in which macroeconomic uncertainty affects the volatility of stock markets in Africa, and how stock market returns correlate with a wide range of macroeconomic indices South Africa, Egypt and Nigeria. Macroeconomic factors that impact stock prices and volatility include interest rates, inflation, money supply, unemployment, and exchange rates. The sample contains yearly data on stock market indexes and macroeconomics from 2000 to 2022, with a total of 69 data points included. Several distinct estimation strategic models were used for the aim of conducting this research. Accordingly, the research concludes that macroeconomic variables are crucial to understanding stock market returns and volatility. These findings have managerial and policy implications for African officials, regulators, investors, and analysts. Test results show that information inefficiency exists in the stock markets of Johannesburg, Egypt, and Nigeria. This research helps us better grasp how macroeconomic factors influence stock market performance in Africa, emphasizing the significance of taking these factors into account when making decisions on economic and financial policy.