Yusuf Atılgan'ın hayatı, eserleri ve fikirleri(1921-1989)
Yusuf Atılgan's life, works and ideas(1921-1989)
  1. Tez No: 359997
  2. Yazar: BİLGİN GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yusuf Atılgan, modernist edebiyat, roman, hikâye, şiir, deneme, yabancılaşma, monografi, estetik bakış açısı…, Yusuf Atılgan, modernist literature, novel, story, poetry, essay, alineation, monography, aesthetic view…
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Yusuf Atılgan, Türk edebiyatının ilk modernist yazarlarından birisidir. Eserlerinde içerik olarak modern şehir hayatının karmaşasını, bu karmaşanın yarattığı“yabancılaşma”yı ve bundan kaynaklı olarak bireylerin ruh hallerinde görülen patolojik olguları roman, hikâye, deneme ve şiirlerinde kurgusal bir düzlemde ele alır ve bunu yaparken de biçimsel olarak modernist edebiyatın tekniklerini ve imgesel unsurlarını kullanır. Bu çalışmada Atılgan'ın hayatı, edebi kişiliği ve eserleri farklı metodolojik yaklaşımlarla ele alınmış ve yazarın estetik bakışını belirleyen koşullar irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Yusuf Atılgan is one of first“avant-garde”writers of Turkish Literature. In his works (novels, stories, essays and poetries) modern city life's disorder,“alineation”and patologics matters that have been created by it in person mind are treated; at the same time, modernist literature technicals and its imaginative matters is used. In this work, his life, literary personality, works by using different metodology and conditions that determined his aesthetic view are dealed.