Washington navel portakalı ve klemantin mandarinin soğukta depolanması konusunda araştırmalar
The Investigations about the cold storage of washington navel oranges and clemantine mandarins
  1. Tez No: 36001
  2. Yazar: MEHMET AZAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET PAZIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Narenciyeler, portakal, mandarin, mumlama, fungusitler, soğuk depolama, Citrus fruits, oranges, mandarin, tangarin, waxing, fungucides, cold storage
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
ÖZET WASHINGTON NAVEL PORTAKALI VE KLEMANTİN MANDARİNİNİN SO?UKTA DEPOLANMASI KONUSUNDA ARAŞTIRMALAR AZAK, Mehmet Yüksek Lisans TezLGıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Fikret Pazır Şubat 1994 Bu tezde Klemantin mandarini ve Washington Navel portakalının soğukta depolanmasına etki eden faktörler, depolama öncesi uyulanan bazı işlemlerin etkileri ve depolama sırasında karşılaşılan sorunlar incelenmiştir. Mandarin ve portakal örnekleri hasat şeklinin depolamaya etkilerini araştırmak için, dikkatli ve dikkatsiz olmak üzere iki farklı şekilde hasat edilmiştir. Hasat edilen mandarin ve portakallar dört farklı sıcaklık derecesindeki ( 20, 40, 50, 60 °C ) fungusitli suya daldırılarak ve bir gurup örnekte aynı konsantrasyonda fungusit içeren mum ile mumlanarak depolanmıştır. Depolama 5 + °C de ve % 80 - 85 RH' de mandarinler için 3 ay, portakallar içinde 6 ay yapılmıştır. Böylece farklı sıcaklıkta fungusit uygulaması, mumlama ve depolamanın mandarin ve portakal örneklerinin kimyasal ve fiziksel özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Farklı sıcaklıkta fungusit uygulaması, mumlama ve depolama şartlarının etkilerini araştırmak üzere depolama süresince örneklerin; ağırlık kaybı çürüme miktarı, suda çözünebilir kuru madde, pH ve titre edilebilir asit, askorbik asit, invert ve toplam şeker miktarları ile Hunter renk değerlerinde ve duyusal özelliklerinde depolama süresince meydana gelen değişimler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE INVESTIGATIONS ABOUT THE COLD STORAGE OF WASHINGTON NAVEL ORANGES AND CLEMANTINE MANDARINS AZAK, Mehmet M.S. in Food Eng. Supervisor: Assoc.Prof.Dr.Fikret Pazir February 1994 In this thesis, we have studied the factors which effect upon the cold storage of Washington N. oranges and Clemantine mandarins,the influences of a number of procedures performed during pre-storage; and some problems encountered during the storage. We harvested the samples of mandarin and orange in two ways; carefully and roughly, in order to find out the impact of the way of harvest on the storage. The harvested oranges and mandarins have been immersed fungucided water of different temperatures such as 20, 40, 50, 60 °C and later another group of samples has been fungucide-waxed by the wax of the some concantration as in those samples and stored. Mandarins have been stored for three months and oranges for six months at 5 °C + 1 and 80-85 % RH. Finally, the effects of fungucide application of different temperatures, waxing and storage upon the chemical and physical characters of mandarin and orange samples have been investigated. In order to investigate the influences of fungucide application at different temperatures, we have studied waxing and storage conditions on the samples during the storage, the specific variations and changes in the Hunter values, sensory properties as well as weight loss, decay loss, water solouble dry matter, pH and titratable acidity, ascorbic acid, invert and total sugar amounts for the period of storage.