Laringeal biyopsi yapılan hastalarda oksidatif stresin biyo göstergesi olan 8-OHdG miktarının biyopsi materyali, kan, idrarda ölçülmesi
Measurement of 8-hydroxy-2'-deoxyguanosine level of laryngeal biopsy performed patient's urine, tissue and blood as a bioindicator of oxidative stress
  1. Tez No: 360252
  2. Yazar: MUHAMMET RECAİ MAZLUMOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR YÖRÜK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Oksidatif stres, 8-hidroksi-2'-deoksiguanozin (8-OHdG), Larenks Kanseri, Oxidative stres, 8-hydroxy-2'-deoxyguanosine (8- OHdG), larynx cancer
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Laringeal Biyopsi Yapılan Hastalarda Oksidatif Stresin Biyogöstergesi Olan 8-OHdG Miktarının Biyopsi Materyali, Kan, İdrarda Ölçülmesi Amaç: Vokal kord patolojilerinin ilk semptomu ses kısıklığıdır. Vokal kord lezyonları benign mukozal patolojiler olabileceği gibi larenks kanseri de olabilir. 8-OHdG metabolizmanın uğradığı oksidatif DNA hasarının biyogöstergesi olarak, kanserle ilişkisi son yıllarda araştırılan bir biyomoleküldür. Bu çalışmada laringeal patolojisi bulunan hastalarda, 8-OHdG ölçümleriyle laringeal oksidatif DNA hasarlarının karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: 2012-2014 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı'nda vokal kord benign mukozal lezyonu (nodül ve polip)sebebiyle lezyon eksizyonu veya larenks kanseri tanısıyla total larenjektomi yapılan 53 hasta ve 64 kişilik kontrol grubundan oluşan toplam 117 kişi incelendi. Vokal kordda benign lezyonu bulunan hastaların; eksizyon materyali, larenjektomi yapılan hastaların; tümöral doku, tümör içermeyen larenks mukozası, kan ve idrar örnekleri, kontrol grubundan ise; kan ve idrar örnekleri alınarak 8-OHdG seviyeleri değerlendirildi ve 6 grup oluşturuldu; Grup 1: Kontrol-Sigara Kullanmamış, Grup 2:Kontrol-Sigara Kullanıp Bırakmış, Grup 3: Kontrol- Sigara Kullanan Grup 4: Larenks Kanser Tanılı Hasta (Tümöral Doku) Grup 5: Larenks Kanser Tanılı Hasta (Non-Tümöral Mukoza) Grup 6: Benign Vokal Kord Lezyonu Bulunan Hasta (Nodül-Polip). Bulgular: 8-OHdG seviyeleri sigara kullanmamış kontrol grubu, sigarayı bırakmış kontrol grubu, sigara kullanan kontrol grubu ve larenks kanserli hasta grubu arasında eğerlendirildiğinde hem kan, hem de idrar seviyeleri larenks kanserli hasta grubunda diğer gruplardan anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0.000). 8-OHdG tümör dokuları, non-tümöral mukoza ve nodül-polip dokuları arasında değerlendirildiğinde tümör dokularındaki seviyelerin diğer dokulardan anlamlı derecede yüksek olduğu bulundu (p=0.000). Sonuç: Larenks kanseri kan ve idrara yansıyan tümöral dokuda lokalize bir oksidatif strese neden olur. Larenks kanserinde doku ve idrar 8-OHdG seviyelerinin ölçümüyle hastalığın tanı ve prognozuyla ilgili fikir sahibi olabilmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğu düşünüldü. Metabolizmanın sigara dumanı sebebiyle maruz kaldığı oksidatif stresi kan ve idrardaki 8-OHdG seviyelerine göre yorumlamanın uygun olmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Measurement of 8-hydroxy-2'-deoxyguanosine Level of Laryngeal Biopsy Performed Patient's Urine, Tissue and Blood as a Bioindicator of Oxidative Stress Aim: Disphony is the first symptom of vocal fold pathologies. Vocal fold lesions may be larynx cancer as well as benign mucosal pathologies. Recently8-OHdG has been under investigation about its relationship with cancer as a bioindicator of oxidative DNA damage. İn this study we aimed to comporeDNA damage in patients with measuring 8- OHdG levels. Materials and Methods: Inthis study 117 participient were evaluated, 64 of them were included in control group an 53 of them were patients with total laryngectomy due to diagnosis of larynx cancer or benign mucosal lesions (nodule-polip) excision from vocal folds in Ataturk University Medical Faculty Ear, Nose and Throat Department in between 2012-2014. 6 groups are formed by examining 8-OHdG levels in excision material of patients with benign vocal fold lesion and tumoral tissue, non-tumoral containing larynx mucosa, urine and blood samples of patients laryngectomy and control group urine and blood samples. Group 1: Control-never smoke, Group 2: Control-give up smoking, Group 3: Control-smoking, Group 4: Larynx cancer patient-tumoral tissue, Group 5: Larynx cancer patient-nontumoral tissue, Group 6: Nodule-polip. Findings: 8-OHdG levels of larynx cancer patients' urine and blood samples have been found significiantly increased compared to never smoke control group, give up smoking control group, smoking control group (p=0, 000). On the other hand, 8-OHdG levels have been found significiantly incresed through tumoral tissues than non-tumoral mucosa and nodule-polip tissues (p=0,000). Results: Larynx cancer leads a localized oxidative stres in tumoral tissue reflecting blood and urine. It has been considered that more studies are needed to evaluate the volue of 8-OHdG level measurement in diagnosis and prognosis of larynx cancer. Additionally, it has been shown that urine and blood 8-OHdG level interpretation through cigarette smoke exposure is not appropriate foroxidative stres assesment.