Çocukluk çağı lösemileri ile elektromanyetik alan arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Assessment of the relationship between childhood leukemia and electromagnetic fields
  1. Tez No: 360298
  2. Yazar: MURAT AYSİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OSMAN KARABABA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Public Health, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Lösemileri, Elektromanyetik Alan, Childhood Leukemia, Electromagnetic Fields
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Lösemi tanısı alan çocukların, yaşadıkları konutlarda elektromanyetik alana maruz kalış düzeylerinin belirlenmesi, lösemi ile EMA ve diğer değişkenler arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışma, olgu-kontrol araştırması olarak planlanmıştır. İzmir'deki üç hastanede, 2010-2011 yılları içinde lösemi tanısı alan yedi yaş altı, 68 çocuk olgu grubunu oluşturmaktadır. Kontrol grubu için yaş ve cinsiyet dağılımı olgu grubuyla uyumlu, sağlıklı çocuk polikliniği başvurusu olan 68 çocuk çalışmaya alınmıştır. Araştırma verileri, anket formu ve elektromanyetik alan ölçüm cihazı kullanılarak toplanmıştır. Çocukların yaşadıkları konutlarda anlık elektromanyetik alan ölçümleri yapılmıştır. Bulgular: Çocukların yaşadıkları konutlarda ölçülen elektromanyetik alan değerleri karşılaştırıldığında, olgu grubundaki tüm ortalama değerler kontrol grubuna göre yüksek bulundu. ELF bandından (50-60 Hz) kaynaklanan manyetik ve elektrik alan değerlerinde istatiksel anlamlı farklılık saptandı. Sonuç: Olgu grubundaki çocuklar 0.1 µT ve üzerindeki manyetik alan değerlerine 18.4 kat (%95 CI 3.7-91.3) daha fazla maruz kalmaktadır. Manyetik alan değeri sürekli değişken olarak analiz edildiğinde, her 0.1 µT artış için riskin 1.7 kat arttığı hesaplanmıştır (%95 CI, 1.1-2.5).
Özet (Çeviri)
Assessment of the Relationship Between Leukemia and Electromagnetic Fields Objective: The aim of this study was to determine the relation between the risk of childhood leukemia and residential exposure to magnetic fields. Materials and Methods: This study was planned as a case-control study. 68 patients diagnosed with leukaemia at the age of 0–7 years, in three hospital in İzmir between 2010 and 2011 evaluated the case group. Control group consists of sex and age matched 68 children applied for healthy child outpatient clinics. Research data was collected by using a questionnaire and measurement devices. Instant electromagnetic field measurements are made in the houses where children live. Results: Compared to the electromagnetic field values of the houses, all average values in the case group were higher than the control group. Magnetic and electric field values revealed a statistically significant difference. Conclusions: Children in the case group are exposed to magnetic field values of 0.1 µT and above 18.4 times more(%95 CI 3.7-91.3). When magnetic field values analized as continuous variables, for each 0.1 µT increase the risk of leukemia increases 1.7 times(%95 CI, 1.1-2.5).