İntrakranial metastazlı tümörlerin retrospektif olarak incelenmesi
İntracrani̇al metastati̇c tumor retrospecti̇ve study
- Tez No: 360336
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL AVCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Metastatik beyin tümörleri, kanser, sağkalım, cerrahi tedavi, Metastatic brain tumours, cancer, survival, surgical treatment
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Çalışmamızda intrakranial metastaz saptanan olgularda klinik ve görüntüleme bulgularının sağkalıma etkisinin incelenmesi amaçlandı. Verileri eksik ve görüntü kalitesi yetersiz olan 14 hasta çalışma dışı bırakıldı. Çalışmaya 66 olgu dahil edildi. Çalışmamızda ortalama yaşam süresi 7,6 ay olarak bulundu. Olguların arasında sırasıyla 29 (%43,9) akciğer kanseri, 6 (%9,2) malign melanoma, 5 (%7,5) gastrointestinal sistem tümörleri, 4 (%6,1) lenfoma, 10 (%15,2) diğer (renal hücreli ca, testis ca, over ca, mesane ca) tümörler mevcuttu. Olguların 3'ünde(%4,5) primeri bilinmeyen kanserin yaptığı metastaz saptandı. Tüm olguların yaş aralığı 3-81, yaş ortalaması 57 olarak bulundu. Hastaların sağkalımları açısından akciğer ve akciğer dışı kanserler karşılaştırıldığında, metastatik akciğer kanseri ile ortalama yaşam süresi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı(p=0,449). Metastaz sayısı açısından akciğer kanserinin tek yada multiple olması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı(p=0,506). Tanı alma zamanı açısından akciğer ve diğer kanserler arasında metakron tümörlerde ortalama yaşam süresi 8,2 ay, senkron tümörlerde ortalama yaşam süresi 6,3 ay olduğu saptandı. Cerrahi tedavi uygulanan hastalarda ortalama yaşam süresinin 8,7 ay, cerrahi tedavi uygulanmayan olgularda bu süre 5,6 ay olduğu saptandı. Multiple metastazların ortalama yaşam süreleri 6,1 ay, soliter metastazların ise 8,4 ay olarak saptandı. Ortalama yaşam süresi açısından, klinik bulgular arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p=0,042). Kronik hastalıkları olanların, olmayanlarla karşılaştırıldığında aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı(p=0,185). Hastanın nörolojik durumu, tedavi çeşidi gibi faktörler ortalama yaşam süresini etkileyebilmesine karşın, intrakranial metastazlı olguların büyük çoğunluğunda ortalama yaşam süresi düşük tespit edilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In our study, it is aimed to analyze the effects of the clinical and imaging findings on survival of the patients with intracranial metastasis. Fourteen patients with missing data and insufficient image quality are excluded from the study. Sixtysix patients were included. In our study, the median survival time was 5 months. Among the patients; 29(43,9%) with lung cancer, 6(9,2%) with malignant melanoma, 5(7,5%) with gastrointestinal tumors, 4(6,1%)with lymphoma, 10(15,2 %) with other (renal cell ca, testis, ovary ca) were existing respectively. In 3(%4,5) of the patients, metastasis from unknown primary tumour was detected. With a range of 3-81, the average age was 57. In terms of the survival of patients, comparing pulmonary and extrapulmonary cancers, there was no statistically significant association between average life span and metastatic lung cancer (p = 0,449). In terms of number of metastasis of lung cancer, single or multiple metastasis had no statistically significant correlation (p = 0,506). In terms of time at diagnosis of lung and other cancers, average life span of metachronous tumours were 8,2 months, syncron tumours were 6,3 months. The average life span of patients undergone surgery was detected as 8,7 months and non surgery patients were 5.6 months. Average life span were detected 6,1 months in multiple metastasis, and 8.4 months in solitary metastasis. Clinical findings had a statistically significant difference in terms of survival(p = 0,042). There was no statistically significant difference between the patients with comorbid diseases and the others (p = 0,185). Factors such as the patient's neurological status, type of treatment can effect survival, but average life span are detected low in the majority of cases of intracranial metastasis.