Ülkemizde tüketilen bazı yenilebilir yaprakların antioksidan ve antidiyabetik aktivitelerinin belirlenmesi
Determination of antioxidant and antidiabetic activities of some edible flowers that consumed in Turkey
- Tez No: 360600
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ÇAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan aktivite, alfa glukozidaz, diyabet, yenilebilir yapraklar, Antioxidant activity, alpha glucosidase, diabetes, edible leaves
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada, Türk halkı tarafından sıklıkla tüketilen 12 adet yenilebilir bitkinin antidiyabetik ve antioksidan özellikleri belirlenmiştir. Bunun yanında, bu bitkilerin % nem, toplam fenolik madde, toplam hidrolize tannin ve toplam flavanoid analizleri de yapılmıştır. Bitkilerin etanol ve su ile ekstraktları alınmıştır. Alfa-glukozidaz enzimleri karbonhidratları glukoza kadar yıkarlar. Bitkilerdeki bazı fenolik bileşikler bu enzimlerin çalışmasını sınırlayarak glukoz oluşumunu azaltırlar. Bu da diyabet hastalığında kan şekerinin yükselmesini engeller. Bu çalışmada asma yaprağı, ayva yaprağı, ısırgan otu, fasulye yaprağı ve kiraz yaprağının alfa-glukozidaz enzimini inhibe etme özelliği tespit edilmiştir. Enzim inhibisyonu aktivitesi (IC50: 35,58±14,95), antioksidan kapasitesinin ölçüleri olan DPPH radikalini indirgeme aktivitesi (EC50: 8,34±0,71), beta-karoten ağartma aktivitesi (% 78,35±0,33) ve toplam flavonoid miktarı (9,32±0,56 mg/g örnek) en yüksek asma yaprağında bulunmuştur. Bu değerlerin toplam fenolik madde miktarı (16,37±1,08 mg/g) ile doğru orantılı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, antidiabetic and antioxidant properties of 12 edible plants that were consumed by the Turkish people frequently was determined. At the same time, % moisture, total phenolic content, total hydrolyzable tannin content and total flavonoid content analysis were also performed. Plants were extracted with ethanol and water. Alpha-glucosidase enzymes break down carbohydrates to glucose. Some phenolic compounds in plants by limiting the operation of this enzyme, reduces the production of glucose. This also prevents the rise of blood sugar in diabetes. In this study it was determined that grape leaf, quince leaf, nettle, bean leaf and cherry leaf has the ability of alpha-glucosidase enzyme inhibition activity. Enzyme inhibition activity (IC50: 35,58 ± 14,95), the radical scavenging activity (EC50: 8.34 ± 0.71) and beta-carotene bleaching activity (78.35 ± 0.33%) (which means taht antioxidant capacity size) and the total amount of flavonoids (9.32 ± 0.56 mg / g sample) was found highest in grape leaves. It was determined that this values are directly proportional with total phenolic content (16.37 ± 1.08 mg / g) .