Çeşitli örneklerde FI-AAS ile zenginleştirme sonrası bakır, gümüş ve palladyum'un tayinleri
Determinations of copper, silver and palladium in various samples with FI-AAS after preconcentration
  1. Tez No: 360599
  2. Yazar: TÜLİN ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÜLGEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Akışa Enjeksiyonlu Analiz, Atomik Absorpsiyon Spektrometresi, Ayırma/Zenginleştirme, Bakır, Gümüş, Palladyum, Flow Injection Analysis, Atomic Absorption Spectrometer, Separation/Preconcentration, Copper, Silver, Palladium
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmanın ilk uygulamasında çeşitli su örneklerinde bakırın alevli atomik absorpsiyon spektrometresi ile tayini için yeni bir akışa enjeksiyonlu analiz sistemi geliştirilmiştir. Sistemde Cu (II) iyonlarının ayırma/zenginleştirilmesi için CAS (Kromo Azurol S) ile doyurulmuş Amberlite XAD- 1180 reçinesi kullanılmıştır. Sistem değişkenleri ve yöntemin analitik parametreleri optimize edilmiştir. Girişim yapan türlerin etkisi incelenmiş ve doğruluk testi TMDA 54.4 Göl Suyu sertifikalı referans maddesi ile gerçekleştirilmiştir. Yöntem çeşitli su örneklerinde bakır tayini için kullanılmıştır. İkinci uygulamada ise şişe suyu, anot çamuru ve krem örneklerinde Ag (I) iyonlarının tayini için yeni bir akışa enjeksiyonlu analiz sistemi geliştirilmiştir. Bunun için sürekli sistemde kullanılmak üzere yeni bir şelat yapıcı reçine (Poli(N-N'-dipropiyonitrilmetakrilamit-ko-divinilbenzen-ko-2-akrilamido-2-metil-1-propansülfonik asit) sentezlenmiş ve karakterize edilmiştir. Sistem değişkenleri ve yöntemin analitik parametreleri optimize edilmiş ve girişim yapan türlerin etkisi incelenmiştir. Sertifikalı referans madde olarak TMDA 70 Göl suyu kullanılmıştır. Son uygulamada Pd (II) iyonlarının sürekli sistem ile çeşitli örneklerde analizi gerçekleştirilmiştir. Sistemde Pd (II) iyonlarının zenginleştirilmesi amacıyla aynı reçine kullanılmıştır. Sistem değişkenleri ve yöntemin analitik parametreleri optimize edilmiş ve girişim yapan türlerin etkisi incelenmiştir. Geliştirilen yöntem şişe suyu ve katalitik konvertör örneklerinde sürekli palladyum tayini için başarıyla uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the first application of this study, a new flow injection analyse system was built up for flame atomic absorption spectrometric determination of copper in various water samples. Amberlite XAD-1180 resin impregnated with CAS was used for separation/preconcentration of Cu(II) ions. The system variables and analytical parameters of the method were optimized. The effects of interferents were investigated. The accuracy test was achieved with TMDA-54.4 Lake Water certified reference material. The developed method was used for the determination of copper in various water samples. In the second one, a new flow injection analyse system was built up for the determination of Ag(I) ions in bottled water, pharmaceutical cream and anode slime samples. For this reason, a new chaleting resin (Poli(N-N'-dipropiyonitrilmetakrilamit-co-divinilbenzen-co-2-akrilamido-2-metil-1-propansülfonik asit) was synthesized and characterized. The system variables and analytical parameters of the method were optimized and the effects of interferents were investigated. TMDA-70 Lake water was used for the analyse as certified reference material. In the last one, it was performed the determination of Pd(II) ions in various samples by the on-line method. The same resin was used for preconcentration of Pd(II) ions. The system variables and analytical parameters of the method were optimized and the effects of interferents were investigated. The developed method was successfully applied to the on-line determination of palladium in bottled water and catalytic converter samples.