Mobilya sektöründe en uygun tedarikçi seçimi için çok kriterli karar verme tekniğinin uygulaması
The supplier selection application in the furniture industry with the most appropriate multi criteria decision making method
  1. Tez No: 360609
  2. Yazar: DUYGU KOÇAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN ŞENYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarikçi Seçimi, AHP, ANP, TOPSIS, ELECTRE. SAW, Uygunluk İndeksi, Supplier Selection, AHP, ANP, TOPSIS, ELECTRE, SAW, Appropriateness Index
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
MOBİLYA SEKTÖRÜNDE EN UYGUN TEDARİKÇİ SEÇİMİ İÇİN ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME TEKNİĞİNİN UYGULAMASI Duygu KOÇAK Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Nisan 2014 Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ercan ŞENYİĞİT ÖZET Bu çalışmada, tedarikçi seçimi problemi için en uygun çok kriterli karar verme yöntemi belirlenmiş ve bu yöntemle tedarikçi seçimi yapılmıştır. Tedarikçi seçimi konusunda çok kriterli karar verme teknikleriyle yapılmış birçok çalışma mevcuttur. Ancak bu çalışmada sadece tedarikçi seçimi yapılmamış aynı zamanda uygulamada kullanılan tedarikçi seçim problemine en uygun çok kriterli karar verme tekniği de belirlenmiştir. Seçilen problemin kriter ve alternatifleri belirlenmiş, veriler toplanmış ve problemin iskeleti oluşturulmuştur. Tedarikçi seçimi için literatürde en fazla kullanılan yöntemler; Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP), Analitik Ağ Süreci (ANP), İdeal Çözüme Benzerliklere Göre Tercih Sıralama Tekniği (TOPSIS), Gerçeği Yansıtan Eleme Ve Seçim Yöntemi (ELECTRE) ve Basit Ağırlıklandırılmış Toplam Yöntemi (SAW) yöntemleridir. Uygunluk indeksi sistematikliği yaklaşımıyla, bu 5 farklı yöntem incelenmiştir. Hedef, uygulama problemine olan uygunluğun maksimum seviyede olmasıdır. İnceleme sonucunda uygulama problemine en uygun çok kriterli karar verme yöntemi belirlenmiştir ve tedarikçiler seçilmiştir. Uygulama probleminde 6 farklı hammadde için 6 adet tedarikçi seçilmiş ve sonuçlar incelenmiştir. Uygulama işlemleri Microsoft Excel, 2007 programında yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
THE SUPPLIER SELECTION APPLICATION IN THE FURNITURE INDUSTRY WITH THE MOST APPROPRIATE MULTI CRITERIA DECISION MAKING METHOD Duygu KOÇAK Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences M.Sc. Thesis, April 2014 Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ercan ŞENYİĞİT ABSTRACT In this sutudy, the most appropriate multi criteria decision making method was determined and supplier was selected with this method. There are many studies about supplier selection is made by multi criteria decision making methods. However; in this study, only supplier selection was not made, at the same time, the most suitable multi criteria decision making method which is used for he application problem. Criterias and the alternatives of the problem were determined, data was collected and the frame of the problem was created. The methods are the most commonly used for supplier selection are Analytic Hierarchy Process (AHP), Analytic Network Process (ANP), Technique for Order Preference by Similarity to Ideal Solution (TOPSIS), Elimination and Choice Expressing Reality (ELECTRE) and Simple Additive Weighting (SAW) at literature. These 5 different methods are investigated for appropriateness index. The object, compatibility is must be maximum. As a result of investigation, the most suitable multi criteria decision making method was determined for the application problem and suppliers were selected. In the application, 6 different suppliers are chosen for 6 different raw material and the results are investigated. application studies are made by Microsoft Excel, 2007 programme.