Yeni aromatik sülfonamit ligantları ve komplekslerinin sentezi, karakterizasyonu ve katalitik uygulamaları
Synthesis of novel aromatic sulfonamide ligands and complexes, characterizasyon and applications of catalitic
- Tez No: 360636
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN ÖZPOZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Hidrojen Aktarımı, Sülfonamit, Rutenyum, N-koordine, Transfer Hydrogenation, Sulfonamide, Ruthenium, N-coordinate
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
YENİ AROMATİK SÜLFONAMİT LİGANTLARI ve KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ, KARAKTERİZASYONU ve KATALİTİK UYGULAMALARI Nilgün KAYACI Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ocak 2014 Danışman: Prof. Dr. Nilgün ÖZPOZAN ÖZET Bu tez çalışmasında 4,5-dimetil-o-fenilendiamin ve benzensülfonilkorür türevlerinin tepkimesi ile N-4-metoksibenzensülfonil-4,5-dimetil-o-fenilendiamin,(1), N-2,4,6-trimetilbenzensülfonil-4,5-dimetil-o-fenilendiamin,(2), N-benzensülfonil-4,5-dimetil-o-fenilendiamin,(3), N-4-klorobenzensülfonil-4,5-dimetil-o-fenilendiamin( 4) ve N-4-tert-bütilbenzensülfonil-4,5-dimetil-o-fenilendiamin,(5), ligantları sentezlendi. Sentezlenen bu ligantlar ve [RuCl2(p-simen)]2 kompleksi kullanılarak dimer ayrışma tepkimesi ile bir seri nötr N-koordine rutenyum(II) aren kompleksleri de (6-10) sentezlendi. Açık hava ortamında dayanıklı oldukları belirlenen Ru(II) aren komplekslerinin karakterizasyonları FT-IR, 1H-NMR, 13C-NMR ve elementel analiz yöntemleri ile yapıldı. Ayrıca N-koordine rutenyum(II) aren kompleksleri (6-10) 2-propanolde, 82 oC de, asetofenon türevlerinin hidrojen aktarım (TH) tepkimelerinde katalizör olarak özellikleri incelendi. Sonuç olarak yüzde verimlerinin değerlendirmelerinden sonra {[N-benzensülfonil-4,5-dimetil-o-fenilendiamin]-(p-simen)-kloro-rutenyum(II)} klorür (8) ve {[N-4-klorobenzensülfonil-4,5-dimetil-o-fenilendiamin]-(p-simen)-kloro-rutenyum(II)}klorür (9) katalizörlerinin sırasıyla % 91 ve % 94 dönüşüm ve 1658 ve 1730 s-1 TOF değerleri ile en yüksek katalitik aktiviteye sahip oldukları belirlendi.
Özet (Çeviri)
SYNTHESIS OF NOVEL AROMATIC SULFONAMIDE LIGANDS AND COMPLEXES, CHARACTERIZASYON AND APPLICATIONS OF CATALITIC Nilgün Kayacı Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences M.Sc. Thesis, January 2014 Supervisor: Prof. Dr. Nilgün ÖZPOZAN ABSTRACT Herein, N-4-methoxybenzenesulfonyl-4,5-dimethyl-o-phenylenediamine (1), N-2,4,6-trimethylbenzenesulfonyl-4,5-dimethyl-o-phenylenediamine (2), N-benzenesulfonyl-4,5-dimethyl-o-phenylenediamine (3), N-4-chlorobenzenesulfonyl-4,5-dimethyl-o-phenylenediamine (4) and N-4-tert-butylbenzenesulfonyl-4,5-dimethyl-o-phenylenediamine (5) were formed by the reaction of 4,5-dimethyl-o-phenylenediamine and arylsulfonylchlorides. Then, a series of cationic N-coordinate ruthenium(II) arene complexes (6-10) were synthesized and isolated from the cleavage reaction of [RuCl2(p-cymene)]2 with 1-5. The corresponding Ru(II) arene complexes are air stable and were characterized by FT-IR, 1H-NMR, 13C-NMR, and elemental analysis methods. Furthermore, the resulting N-coordinate ruthenium(II) arene complexes (6-10) were evaluated as transfer hydrogenation catalysts for the reduction of acetophenone derivatives in the presence of 2-propanol and base at 82 oC. In summary, the highest catalytic activities were achieved with {[N-benzenesulfonyl-4,5-dimethyl-o-phenylenediamine]-(p-cymene)-chloro-ruthenium(II)}cloride 8 and {[N-4-chlorobenzenesulfonyl-4,5-dimethyl-o-phenylenediamine]-(p-cymene)-chloro-ruthenium(II)}cloride 9 ( conversion: 91% and 94%, turnover frequency values: 1658 and 1730 h-1, respectively).