Marmara bölgesi konteyner terminallerinde gerçekleşen ticarette Tekirdağ Asyaport Limanı'nın sahip olacağı payın incelenmesi
Assesment of Asyaport seaport company's market share by its contai̇ner termi̇nals in the Marmara regi̇on
- Tez No: 360745
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİDEM YILMAZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Asyaport, Liman, Konteyner Terminali, Liman Rekabeti 2014, 120 sayfa, Asyaport, Port, Container Terminal, Port Competition 2014, 108 page
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MARMARA BÖLGESİ KONTEYNER TERMİNALLERİNDE GERÇEKLEŞEN TİCARETTE TEKİRDAĞ ASYAPORT LİMANI'NIN SAHİP OLACAĞI PAYIN İNCELENMESİ Gürol BİBER Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Yrd.Doç.Dr.Didem YILMAZER Küreselleşme olgusu dünyadaki tüm ülkeleri etkisi altına aldığından dolayı, dünya artık ortak bir pazar süreci içerisindedir. Dünya ticaretinin gelişimi ve sürekliliği bakımından deniz taşımacılığının önemi büyüktür. Ticaret açısından çok önemli rol üstlenen limanlar bir ülkenin rekabet, güç ve ekonomik etkinliği üzerinde önemli rol oynamaktadır. 19.yüzyılda ve 20.yüzyılın ilk yarısında limanlar arasındaki rekabet düşük seviyede iken günümüzde limanlar arasındaki rekabet giderek artmaktadır. Türkiye, üç tarafı denizlerle çevrili olması ve jeopolitik konumu sayesinde OrtaDoğu , Asya, Avrupa ve Akdeniz ticaret yolları arasında bir köprü durumundadır. Bütün dünya'da sanayi ve ticaretin geliştiği bölgeler çoğunlukla kıyı bölgeleridir. Ekonomik kalkınmanın ilerlemesi ve sürdürülebilirliği için bu bölgelerde deniz taşımacılığına önem verilmeli ve limancılık sektörü desteklenmelidir. Bu çalışmada, Türkiye sanayisinin ve nüfusunun en yoğun olduğu bölge olan Marmara Bölgesinde yer alan Asyaport limanının konteyner terminallerinin mevcut durumları değerlendirilerek liman rekabetindeki yeri ve bölge ticaretinden alacağı pay incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis ASSESMENT OF ASYAPORT SEAPORT COMPANY'S MARKET SHARE BY ITS CONTAİNER TERMİNALS IN THE MARMARA REGİON Gürol BİBER Namık Kemal University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering Supervisor : Assist.Prof.Dr.Didem YILMAZER Because globalization is taking hold of all the countries, the world is moving towards a common market. Sea trade is one of the most important sectors that helps growing the world trade and keeping it sustainable. Ports have a crucial role in the competition, strength and economic efficiency of a country. There is a rising competition between ports today, compared to19th and first half of 20th centuries. As a peninsula, Turkey has a really important geo-political position and the country acts as a bridge between commerce roads of Middle East, Asia, Europe and Mediterranean.Coastal zones are usually the primary places where commerce and industry grows in the World. Investments has to be focused on ports and sea trade areas for economic efficiency and sustainability. This research focuses on the market share and competitive advantages and disadvantages of Port of Asyaport in the Marmara Region, which has the most extensive industry and the highest population in Turkey.