Orta ve Doğu Karadeniz kıyılarındaki ve trol sahalarındaki denizel çöplerin miktarının ve kompozisyonunun incelenmesi
Investigation of amount and composition of marine litter on central and eastern Black Sea coasts and trawling areas
- Tez No: 360815
- Danışmanlar: PROF. DR. KADİR SEYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Deniz Bilimleri, Fisheries Technology, Marine Science
- Anahtar Kelimeler: Karadeniz, kirlilik, denizel çöp, plastik, Black Sea, pollution, marine litter, plastic
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Orta ve Doğu Karadeniz kıyılarında ve trol sahalarında yürütülen bu çalışmada bölgedeki denizel çöplerin miktarı ve kullanım alanları belirlenerek bunların mevsimsel olarak değişimlerinin gözlemlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma süresince kıyılarda toplam 36.880 m2'lik alandan örnekleme yapılmış, toplamda 5.690 adet ve 108,28 kg denizel çöp toplanmıştır. Toplanan çöplerin miktarı ve kompozisyonu belirlenerek bunların mevsimsel olarak değişimleri incelenmiştir. Mevsim ortalamaları göz önüne alındığında denizel çöplerin en yoğun olduğu mevsim 0,21 adet/m2 ile sonbahar olurken yoğunluğun en düşük olduğu mevsim 0,13 adet/m2 ile ilkbahar olmuştur. Tüm mevsimlerin toplamı göz önüne alındığında plastik (%71,58) en yaygın olarak görülen materyal olurken bunu naylon (%16,90) ve kağıt (%3,76) takip etmektedir. En az görülen materyal ise kompozit (%1,48) materyallerdir. Tüm mevsimlerin toplamına bakıldığında köpük ve süngerler (%26,43) en yaygın kullanım alanı olurken bunu içecek şişeleri (%24,38) ve kullanım alanı tanımlanamayan (%23,92) denizel çöpler takip etmektedir. En az görülen kullanım alanı ise giyimdir (%2,21) Trol ile yapılan örneklemelerde naylon (%65,67) en yaygın materyal olurken cam (%1,49) ve metal (%1,49) en az gözlemlenenler olmuştur. Kullanım alanında ise tanımlanamayan (%40,32) denizel çöpler yaygın iken giyim (%3,52) kategorisindeki çöpler en az gözlemlenenler olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study conducted on Central and Eastern Black Sea Region coasts and trawling areas it is aimed to investigate the amount and composition of marine litter and seasonal variances. A total of 36 880 m2 beach area was surveyed and 5690 pieces of litter with 108.28 kg weight were collected during the study. The usage categories and materials were determined and their seasonal variances were investigated. Taking into acount the seasonal average values, with 0.21 items/m2 autumn was the most abundant season while spring was the merest with 0.13 items/m2. Plastic (71.85%) was the most abundant material followed by nylon (16.90%) and paper (3.76%) according to sum of seasons. Composite (1.48%) materials that consist of at least two different materials was the less abundant. The most common usage category was foams (26.43%) followed by beverage (24.38%) and undefined (23.93%) while clothing (2.21%) was the less abundant. According to trawl surveys nylon (65.67%) was the most abundant material while the glass (1.49%) and metal (1.49%) was least. The most abundant usage category was undefined (40.32%) while clothing (3.52%) was least.