The Biology and population parameters of the whiting (Merlangius merlangus euxinus NORDMANN) in the Turkish coast of the Black Sea
Türkiye'nin Karadeniz kıyısındaki Mezgit (Merlangius merlangus euxinus NORDMANN) balığının biyolojisi ve populasyon parametreleri
- Tez No: 50994
- Danışmanlar: PROF.DR. FERİT BİNGEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Türkiye'nin Karadeniz Kıyısı, mezgit (Merlangius merlangus euxinus), stok ayırımı, populasyon parametreleri, mide içeriği, eşeysel olgunluk, doğurganlık, parazit. W
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Deniz Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz Biyolojisi ve Balıkçılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 233
Özet
Karadeniz'in Türkiye kıyılarındaki mezgit stoklarının ayırımı, morfometrik ve metistik karakterlerden Mahalanobis' in genelleştirilmiş aralığı uygulanarak yapıldı. Fenotipik ve genotipik karakterierdeki farklılıkların yetersizliği (P>0.01) tek bir stokun mevcudiyetini gösterdi. Dişiler tüm örnekleme peryotlarında daha baskındı. Erkek-dişi oranı, 1 (43%) : 1.2 (57%) idi. İncelenen balıklar içerisinde maksimum 9 yaş bulundu. Çalışma alanındaki stok, ortalama uzunlukları 10.8 cm ile 17.8 cm arasında değişen I, II ve İli yaş gruplarını kapsadı. En küçük Fulton kondüsyon faktörü (0.0088) kışın (yumurtlama peryodunda), en yüksek (0.0105) yazın bulundu. Boy-ağıriık ilişkisi ve von Bertalanffy büyüme sabitleri W=Ö.0042*L324, Loo =39.1 cm, K = 0.15, t0 = -1.53 olarak tahmin edildi. Toplam ölüm ve bileşenlerinin, Z=1.63, M = 0.39 ve F = 1.24 olduğu bulundu. Yararlanma oranları (1990, E=0.79; 1991, E=0.73; 1992, E=0.72) stokun aşırı sömürüldüğünü gösterdi. Trolle elde edilebilir en yüksek biyokitie, Doğu Karadeniz' d@ trol avcılığına kapalı Çaitı-Sarp arasındaki bölgede butundu. Beverton & Holt (1957)* un ürün modeli, mezgit stokları üzerinde aşırı avcılığın olduğunu gösterdi. Stok üzerindeki bu olumsuz gelişme, peiajik stokların azalmasından sonra demersal stoklar üzerinde artan av gücüne bağlandı. Halihazırda mezgit stoklarından optimum yararlanmak, avcılık baskısının azaltılmasını (F=0.45) ya da minumum avlanılabilir total boyun 17.5 cm olmasını gerektirmekdir. Mezgitin çoğunlukla balık, kabuklular and deniz kurtları (polychaete) ile beslendiği görüldü. Mide içeriğindeki ana gıdalar, balığın boyu (ya da yaşı) ve mevsimsel bollukları ile ilişkiliydi. Mide içeriğinde, boy artarken kabuklular ve deniz kurtlarının önemi azaldı ve balığın önemi arttı. Yenilen gıdanın miktar ve çeşidi, mevsimsel olarak değişim gösterdi. Mezgitin yoğun olarak ilkbahar ve -M\_sonbaharda beslendiği gözlendi. Yenilen gıdanın boyu, balığın boyu ile arttı. Günlük gıda tüketim oranı, boş mideler de göz önüne alındığında vücut ağırlığının %2.4 (%1.6-%2.9) olarak tahmin edildi. Mezgit tarafından tüketilen çaça miktarının 1991 de 78.690 ton ve 1992 de 137.922 ton olduğu tahmin edildi. Mezgitin yumurtlama döneminin Ekim'den Temmuz'a kadar yayıldığı, bununla birlikte maksimum düzeyde Ocak-Şubat arasında yumurtladığı görüldü. Büyük bireyler yumurtlama mevsiminde küçüklerden daha erken olgunlaştı. İlk eşeysel olgunluğa erişme boyu (%50) erkekler için 12.5 cm, dişiler için 14.7 cm olarak tespit edildi. Doğurganlık yaşa kıyasla boyla daha fazla işkiliydi. 1990-1993 yılları arasında doğurganlık-boy ilişkisi, F=aL2-19 (r=0.75), F=aL2-20 (r=075), F=aL33S (r=0.85) ve F=aL2-?4 (r=Q.80) olarak tahmin edildi. Doğu Karadenizin 1991-93 yılları arasındaki doğurganlık değerlerinde yıllık değişimler görülmedi. Dış parazit görülmemesine rağmen tüm sindirim sisteminde iç parazit (Hematoüe-Hysterothylacium aduncum) bulundu. Nematodlarla enfeksiyon balığın yaşı ile arttı.
Özet (Çeviri)
Stock identification of whiting from the Turkish coast of the Black Sea was carried out morphometricaliy and meristicalry applying the generalized distance of MahalanoWs. Insufficient differences (P>0.01) in general phenotypie and genotyplc characteristics implied the existence of a single unit stock. Females were dominant in all sampling periods; the overall male to female ratio was 1 (43%) : 1.2 (5?%). The maximum age of the fish examined during the sampling period was 9 years. The stock in the investigated area consisted mainly of fish in age groups i, II, and III, with mean lengths lying between 10.8 and 17.8 cm. The smallest Fulton's condition factor (0.0088) was found in winter (spawning period), and the highest condition (0.0105) in summer. Length-weight relationship and von Bertalanffy growth constants were estimated as W=0. 0042*1^ l