Arazi yönetimi uygulamalarında imar haklarının aktarımı yöntemi: Trabzon örneği
Transfer of development rights method in land management applications: The Trabzon experience
- Tez No: 360858
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP NİŞANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Development Rights, Transfer of Development Rights, TDR, Tools for Application of Zonin Plan
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Günümüzde kentlerdeki nüfus hızla artmakta, bu artış kentsel parseller üzerindeki imar hakkı taleplerini de arttırmaktadır. Özellikle kent-kır çeperindeki tarımsal alanlar, çevresel duyarlılığa sahip alanlar, tarihi sit alanları gibi bölgeler yapılaşma baskısı altında hızla kaybedilmektedir. Ülkemizdeki mevcut imar uygulama araçları bu alanları korumada yeterince başarı sağlayamamaktadırlar. Mevcut imar uygulama araçları parsellerin mülkiyeti ile üzerlerindeki imar haklarının mülkiyetini birbirlerinden ayıramamaları ve alan bazlı uygulanmaları nedeniyle çeşitli adaletsiz ve eşit olmayan sonuçlar doğurmaktadırlar. Parsellerin ve üzerlerindeki imar haklarının mülkiyetlerini birbirlerinden ayıran ve değer esaslı uygulanan yeni bir imar uygulama ihtiyacı yadsınamaz bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, yurt dışında koruma amaçlı uygulamalarda başarılı sonuçlar elde edilen, parsellerin ve üzerlerindeki imar haklarının mülkiyetini birbirlerinden ayıran, değer esaslı bir imar uygulama aracı olan“imar haklarının aktarımı”yöntemini incelemek, ülkemizdeki uygulanabilirliğini irdelemek, pilot bir bölgede uygulama gerçekleştirilerek yeni öneriler sunmaktır. Anahtar Kelimler: İmar Hakkı, İmar Haklarının Aktarımı, İHA, İmar Uygulama Araçları
Özet (Çeviri)
Nowadays, the urban population is rapidly increasing, and this increase, on urban is increasing demands for development rights on urban parcels. Particularly areas such as farmlands, environmental sensitive areas and protected areas that take place on urban-rural boundary, lost against development pressure. Existing tools for application of zoning plan in our country does not ensure enough success for protection of these areas. Existing tools for application of zonin plan, does not separate ownership of parcels and development rights, and performed area based so these cause unfair results for property owners. The need of a new tool for application of zoning plan that separates ownership of parcels and development rights and performed value based is appears. The main purpose of this study is to analyze the transfer of development rights method that is performed value based and separates ownership of parcels and development rights and that becomes very succesfull for protection of lands in the world, analyze the appcicability of this method, make application of this method in a study area and make new suggestions.