İmar planlarının uygulanmasında arazi ve arsa düzenlemesi
Land and buildingland read justment in application of development plans
  1. Tez No: 94767
  2. Yazar: HALİL AKDENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL MENGİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: kentsel planlama, imar planı, düzenleyici birleştirim, arazi ve arsa düzenlemesi, 18. madde, toprak iyeliği, kentsel yenileme, imar haklan aktarımı, bölgeleme, urban planning, development plan, the replotting, urban land readjustment, implementation of Article 18, land ownership, urban renewal, transfer of development right, zoning
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 362
Özet
ÖZET İMAR PLANLARININ UYGULANMASINDA ARAZİ VE ARSA DÜZENLEMESİ Kentsel planlamanın mekansal boyutu imar planlarında somutlaşmaktadır. îmar planlarında öngörülen sosyal ve fiziksel yapının mekanda oluşturulması için de düzenleyici birleştirim (arsa düzenlemesi, 18. Madde uygulaması) yönteminden yararlanılmaktadır. Düzenleyici birleştirim uygulamasında da kamu yaran için toprak iyeliğinin, konumu, biçimi, yüzölçümü ve imar haklarında değişiklik yapılabilmektedir. Bu çalışmada düzenleyici bMeştirimin temel nesnesi olan toprağm yapısı ve iyeliğinin tarihsel gelişimi incelenerek düzenleme aşamasında iyeliğe getirilebilecek sınırlamaların sının belirlenmeye çalışılmıştır. Aynca, düzenleyici bMeştirimin teknik boyutu yanında önemsenmeyen sosyal boyutuna değinilmiş ve yaygın biçimde kullanıl(a)mamasının nedenleri üzerinde durularak kuramsal çerçevede incelenen konular örnek uygulamalarda somutlaştınlmıştır. Kentsel gelişme yanında kentsel yenileme ve koruma gibi eylemler çerçeve nitelikli“kentleşme yasası”içinde bütünleştirildiğinde eşgüdüm içinde kentsel sorunlara çözüm üretilebilecektir. Halk katılımı ve eşdeğerlilik ilkelerinin uygulama boyutuna katılması ile artan değerin kamuya dönmesi sağlanabilecek ve böylece, bir taraftan toplumda oluşan rant beklentisi azaltılırken, diğer taraftan düzenleyici birleştirim yöntemi kentsel yenileme ve koruma amaçlı da uygulanabilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LAND AND BUILDINGLAND READJUSTMENT IN APPLICATION OF DEVELOPMENT PLANS Place dimension of urban planning is concretized in development plans. For forming the foreseen social and physical structures in zoning and construction planning in place, the replotting (urban land readjustment; implementation of Article 18) method is used as well. In replotting implementation it's possible to make changes in land ownership, location,form, area and development rights for public interest. In this study, it was worked to determine the limits of possible constraints to be made to ownership in adjustment phase by exaniining the ground structure which is the basic integration of replotting and historical development of ownership. Besides, social dimension of replotting which is considered unimportant compared to the technical dimension was touched and subjects examined in the framework of theory are being concretized by stressing uncommon usage reasons. It's possible to get synchronous solutions to urban problems, if frame characterized actions such as urban renewal and preservation in addition to urban growth are integrated into the urbanization law. By integrating community participation and equivalence principles into implementation dimension, it will be possible to provide the return of enchanced value to the public and thus, while expectation of unearned income is reduced at one side, it will be possible to implement replotting method for urban renewal and preservation purposes at the other side.