Doğal ve paketlenmiş bitkisel çaylardaki Co,Cr,Cu,Fe,Mn,Ni,Zn elementlerinin ICP-AES ve toplam fenolik içeriğin kromatoğrafik yöntemle tayini
Determination of Co, Cr, Cu, Fe, Mn, Ni, Zn elements by ICP-AES and total phenolic content by chromatographic method in naturaş and packaged herbal teas
- Tez No: 360963
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHSİN EZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Cobalt (Co ), Chromium (Cr), Copper (Cu ), Iron ( Fe), Manganese (Mn), Nickel ( Ni), Zinc (Zn), Inductively Coupled Atomic Emission Spectrometry ( ICP-AES ), High Performance Liquid Chromatography (HPLC )
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışmada doğal ve paketlenmiş bitkisel çay örneklerindeki metal (kobalt, krom, bakır, demir, mangan, nikel ve çinko) ve fenolik içeriklerin (gallik asit, kateşin, epikateşin, epikateşingalat, epigallokateşin, epigallokateşingallat) miktarları belirlenmiştir. Bitkisel çay örneklerinin metal içeriği analizlerinde yaş yakma metodu ile örnekler hazırlanarak ICP-AES ile analiz edilmiştir. Fenolik bileşikler ve toplam fenolik içerik HPLC ile analiz edilmiştir. Gerçekleştirilen çalışmada metal analizi yapılmak üzere 12 farklı doğal bitkisel çaydan 36 örnek, 12 farklı paketlenmiş bitkisel çaydan 36 örnek hazırlanmış ve ICP-AES tekniği ile tayinleri yapılmıştır. HPLC ile analiz gerçekleştirmek için 12 faklı bitkisel çaydan 12 örnek ve 12 farklı paketlenmiş çaydan 12 örnek hazırlanmış ve tayinleri gerçekleştirilmiştir. Doğal bitkisel çayların analizleri sonucunda elde edilen ortalama metal değerleri (mg/kg): Co: 1.89, Cr: 0.44, Cu: 0.15, Fe: 9.03x10-4, Mn: 1.26x10-2, Ni: 0.27, Zn: 4.19x10-2 olarak belirlenmiştir. Paketlenmiş bitkisel çayların analiz sonucunda elde edilen metal değerleri (mg/kg): Co: 1,48, Cr: 0.50, Cu: 0.15, Fe: 1.53x10-3, Mn: 2.35x10-3, Ni: 0.29, Zn: 2.69x10-2, olarak belirlenmiştir. Doğal bitkisel çayların analizi sonucunda elde edilen toplam fenolik içerik değerleri (mg/kg): Adaçayı: 200.50, Nane: 318.23, Hibisküs: 15.25, Ihlamur: 28.83, Kuşburnu: 10.66, Rezene: 1885.60, Yeşil Çay: 3565.78, Kekik: 181.97, Melisa: 33.72, Isırgan: 972.92, Sarı Kantoron: 469.51, Papatya: 646.07 Paketlenmiş bitkisel çayların analizi sonucunda elde edilen toplam fenolik içerik değerleri (mg/kg): Paket Adaçayı: 23.39, Paket Yeşil Çay: 1039.49, Paket Yaseminli Yeşil Çay: 1039.08, Paket Rezene: 117.02, Paket Naneli Ihlamur: 127.01, Paket Ihlamur: 232.93, Paket Nane: 1425.82, Paket Kuşburnu: 101.54, Paket Sarı Kantaron: 99.63, Paket Çilekli Yeşil Çay: 4076.59, Paket Böğürtlen: 441.01, Paket Papatya: 116.23 olarak belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Kobalt (Co), Krom (Cr), Bakır (Cu), Demir (Fe), Mangan (Mn), Nikel (Ni), Çinko (Zn), İndüktif Eşleşmiş Atomik Emisyon Spektrometresi (ICP-AES), Yüksek Performanslı Sıvı Kromatogragfisi (HPLC).
Özet (Çeviri)
In this study metal (cobalt, chromium, copper, iron, manganese, nickel, zinc) and phenolic content (gallic acid, catechin, epicatechin, epicatechin gallate, epigallocatechin, epigallocatechin gallate) levels in natural and packaged herbal tea samples were determined. Herbal tea samples were prepared with the wet digetion method and metal analysis were carried on by ICP-AES. Phenolic compounds and total phenolic content were determined by HPLC. For the study, 36 samples from 12 different natural herbal teas and 36 samples from 12 different packaged herbal teas were prepared and analysis were performed by ICP-AES. As for the HPLC analysis, 12 samples each were prepared from 12 different herbal teas and 12 different packaged teas and the analysis were performed. Analysis of the natural herbal teas revealed the following average metal values (mg/kg): Co:1.89, Cr: 0.44, Cl: 0.15, Fe: 9.03x10-4, Mn: 1.26x10-2, Ni: 0.27, Zn: 4.19x10-2. Analysis of the packaged herbal teas revealed the following metal values (mg/kg): Co: 1.48, Cr: 0.50, Cl: 0.15, Fe: 1.53x10 - 3, Mn: 2.35x10 - 3, Ni: 0.29 Zn: 2.69 x10 – 2. Analysis revealed the following total phenolic content values (mg/kg) in natural herbal teas: Sage: 200.50 , Mint : 318.23 , hibiscus : 15:25 , Linden: 28.83 , Rosehip : 10.66 , Fennel : 1885.60 , Green Tea: 3565.78 , Thyme : 181.97 , Melisa : 33.72 , Nettle : 972.92 , St. John's wort: 469.51 , Chamomile: 646.07 Analysis revealed the following total phenolic content values (mg/kg) in packaged herbal teas: Packed Sage Tea: 23:39 , Packed Green Tea: 1039.49 , Packed Green Tea with Jasmine: 1039.08 , Packed Fennel Tea : 117.02 , Packed Linden Tea with Mint : 127.01 , Packed Linden Tea: 232.93 , Packed Mint : 1425.82 , Packed Rosehip Tea: 101.54 , Packed St.John's Wort : 99.63 , Packed Green Tea with Strawberry: 4076.59 , Packed Blackberry: 441.01 , Packed Chamomile Tea: 116.23