2-asetilantrasen ve 9-asetilantrasen moleküllerinin yapılarının spektroskopik yöntemlerle teorik ve deneysel olarak incelenmesi
Experimentaly and theoreticaly investigation of spectroscopic properties of 2-acetylanthracene and 9-acetylanthracene
  1. Tez No: 361107
  2. Yazar: MUSTAFA TÜLEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KARABACAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: 2-Asetilantrasen, 9-Asetilantrasen, FT-IR, Raman, SQM, DFT, TED, 2-Acetylanthracene, 9-Acetylanthracene, FT-IR, Raman, SQM, DFT, TED
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
İlk olarak moleküllerin titreşimleri, moleküler enerji hesaplama yöntemleri hakkında bilgi verildiği ve 2-Asetilantrasen ve 9-Asetilantrasen moleküllerinin incelendiği bu çalışmada bu moleküllerin yapısal özellikleri, titreşim ve elektronik spektrumları teorik ve deneysel yöntemlerle elde edildi. Bu moleküllerin Raman spektrumları 50-4000 cm-1 aralığında FRA 106/S spektrometresi kullanılarak, infrared spektrumları da 400-4000 cm-1 aralığında Perkin Elmer FT-IR System Spectrum BX spektrometresi kullanılarak elde edildi. Moleküllerin geometrik yapılarının optimizasyonu da Gaussian 03 programında Yoğunluk fonksiyon teorisi (DFT) seviyesinde B3LYP yöntemi ile 6-311++G(d,p) baz seti kullanılarak yapıldı ve uygun geometrileri, bağ açıları, bağ uzunlukları, korelasyon grafikleri, titreşim frekansları hesaplandı. Kuantum Mekaniği (SQM) yöntemi ile hesaplanan Toplam Yoğunluk Dağılımı (TED) kullanılmasıyla molekülün titreşimlerine ait işaretlemeler yapıldı. Yaptığımız çalışma sonucunda hesaplanan teorik ve deneysel verilerin birbiri ile uyum içerisinde olduğu görüldü. 2014, ix + 108
Özet (Çeviri)
General information was given about methods of the theoretical calculation for especially molecular energy and molecular vibration and in this study, 2-Acetylanthracene and 9-Acetylanthracene molecules, structural, vibrational and electronic transitions were determined by experimental and theoretical methods. Raman spectra in the range of 50-4000 cm-1, infrared spectra in the region 400 to 4000 cm-1 was obtained. Optimization of the geometry of the molecule with the Gaussian 03 program was researched by DFT B3LYP with the 6-311++G(d,p) basis set and appropriate geometries, bond angles, bond lengths, correlation charts, vibrational frequencies were calculated. Vibrations of the markings, Scaled Quantum Mechanics (SQM) is calculated by the method of Total Energy Distribution (TED) were compared using the molecules. We saw that calculated and experimental datas are conformed in the end of the our study 2014, ix + 108