Glukozun anodik oksidasyonu
Anodic oxidation of glucose
  1. Tez No: 36114
  2. Yazar: MEHMET GÖZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİKE KABASAKALOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Glukoz, elektrooksidasyon, elektrokataliz, Glucose, electrooxidation, electrocatalysis
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
GLUKOZUN ANODİK OKSİDASYONU (Doktora Tezi) Mehmet GÖZEN GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ (Mart 1995) OZ Bu çalışmada dönüşümlü voltametri tekniği kullanılarak asidik,alkali ve nöt- ral ortamlarda glukozun Ptz/Pt elektrot üzerinde anodik oksidasyonu incelendi. Asitli ve alkali ortamda glukozun oksidasyon ürünleri olan glukonik, glukoronik, glukarik, glikolik, glioksilik ve tartarik asitlerle glukozla çalışılan ortamlardaki şartlarda elde edilen voltamogramların, çeşitli pik potansiyellerinde elektrolizden sonra alman voltamogramların ve bunların logi-logC grafiklerinin değerlendirilmesi sonucunda glukozun bu ortamlardaki anodik oksidasyonu için uygun mekanizmalar önerilmiştir. Değişik glukoz konsantasyonlarında alman voltamogramların ve bunların ilgili logi-logC grafiklerinin değerlendirilmesi sonucunda da asitli ortamda 450mV(SHE) ve 1170mV(SHE), alkali ortamda ise -240mV(SHE)'deki oksidasyonlarda oksidasyon hızının C1/2ile orantılı olduğu sonucuna varıldı. Ayrıca asitli, alkali ve nötral ortamlarda Ni, Co ve Ag ad-^atomlarının oksidasyona bir katalitik etkide bulunmadıkları, alkali ortamda da Cl“ ve Br”iyonlannın etkili birer inhibitor olduklan görüldü.
Özet (Çeviri)
ANODIC OXIDATION OF GLUCOSE i (Ph.D Thesis) Mehmet GÖZEN GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY (March 1995) ABSTRACT The anodic oxidation of glucose on Ptz/Pt electrode was investigated in acidic, alkaline and neutral media using cyclic voltammetric technique Oxidation mechanisms in acidic, alkaline and neutral media were proposed by elucidating the cyclic voltammograms of gluconic, glucoronic, glucaric, glycolic, glyoxylic and tartaric acids, possible oxidation products of glucose, obtained in these media and after the electrolysis at various peak potentials and their respective logi-logC plots. The voltammograms taken at various glucose concentrations in above mentioned media and their logi-logC diagrams revealed that the rate of oxidation at 450mV(SHE) and 1170mV(SHE) in acidic and -240mV(SHE) in alkaline media were proportional to Cm. Also the Ni, Co and Ag ad-atoms were found to have no catalytic effect on the oxidation of glucose in these media whatsoever. It was also found that CI“ and Br”ions effectively inhibited the oxidation in alkaline media.