Erişkin olgularda ışıklı stile ve video laringoskopi ile standart laringoskopinin hemodinami ve entübasyon koşulları yönünden karşılaştırılması
Comparison of lightwand, video larygoscopy and standart laryngoscopy on adult cases in terms of hemodynamics and intubation conditions
  1. Tez No: 361229
  2. Yazar: HATİCE BAHADIR ALTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HEDİYE AYLA TÜR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Endotrakeal entübasyon, ışıklı stile, video laringoskop, Macintosh laringoskop, hemodinamik parametreler, Endotracheal intubation, light wand, video laryngoscope, Macintosh laryngoscope, hemodynamic parameters
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmamızda; endotrakeal entübasyonda ışıklı stile, video laringoskop ve Machintosh laringoskop arasında entübasyon süresi, deneme sayısı, entübasyon sonrası komplikasyon gelişimi, hemodinamik bulgular ve ekstübasyon sonrası komplikasyon gelişimini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, yaşları 18–65 arasında değişen, ASA I-II sınıflamasına giren, Mallampati I-II, boyun hareketleri ve mentum ölçüleri normal olan elektif cerrahi uygulanacak 60 hasta dahil edildi. Hastalar rastgele 20'şerli üç gruba ayrıldı; Grup I: Işıklı stile ile entübe edilen Grup V: Video laringoskop ile entübe edilen Grup L: Machintosh laringoskop ile entübe edilen Hastaların yaş, cinsiyet, ASA skoru, yapılacak operasyon türü, anestezi ve cerrahi süreleri kaydedildi. Tüm hastalara operasyon odasında EKG, KAH, noninvaziv kan basıncı, SpO2 ve EtCO2 monitörizasyonu yapıldı. Her üç grupta da anestezi indüksiyonuna 2,5 mg/kg Propofol ve 1 mcg/kg Fentanyl ile başlandı. % 100 O2 ventilasyonu ile akciğerlerin havalandığı saptanınca 0,6mg/kg Roküronyum ile kas gevşemesi sağlandı. Entübasyon işlemi her üç grupta da, her çalışma grubu için en az 15 başarılı deneme yapan tez asistanı tarafından yapıldı. Hastaların hemodinamik parametreleri preoperatif, indüksiyon, entübasyon, entübasyon sonrası 1., 2., 3., 4. ve 5. dakikada KAH, SAB, DAB, OAB ve SpO2 değerleri kaydedildi. Ayrıca entübasyon sonrası 1., 2., 3., 4. ve 5. dakikada EtCO2 değerleri kaydedildi. Bulgular: Grupların demografik özellikleri ve ASA sınıflaması benzerdi (p>0.05). Entübasyon süreleri karşılaştırıldığında üç grup arasında anlamlı fark görülmedi (p>0.05). Gruplar arasında KAH değerleri benzerdi (p>0.05). SAB, DAB ve OAB arasında anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Grupların SpO2 ve EtCO2 değerleri benzerdi (p>0.05). Gruplar arası entübasyon hemodinamik değerlerinin preoperatif değerlere göre değişim yüzdelerinin (KAH, SAB, DAB, OAB, SpO2) karşılaştırılmasında da istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0.05). Sonuç: Çalışmamızda, ışıklı stilenin video laringoskop ve Machintosh laringoskoptan istatistiksel olarak anlamlı olmasa da daha kısa sürede entübasyon sağladığı, hemodinamik parametleri bozmadığı ve postoperatif komplikasyon görülme oranının çok az olduğu saptandı. . Entübasyonu yapan anestezistin yeterli el tecrübesinin olması durumunda, özellikle ağız açıklığı az olan ve boyun hareketleri kısıtlı olan hastalarda ışıklı stilenin tercih edilebilecek bir yöntem olacağını ve bunu kanıtlamak için bu türlü zor entübasyon olgularında da uzun zaman alıcı çalışmaların yapılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Introduction and Objectives: Throughout our research, we aimed to compare time for intubation, number of attemps and the course of complication after intubation between endotracheal intubation with light wand, video laryngoscope and Macintosh laryngoscope. Material and Methods : Sixty patients (ASA 1-2), aged from 18 to 65, had normal neck movements and mentum measurements, operated for elective surgery were included in study. Patients were randomly divided into three groups of 20 people. Group I: Intubated with light wand Group V: Intubated with video laryngoscope Group L: Intubated with Macintosh laryngoscope Age, gender, ASA score, type of operation, duration of anesthesia and surgery of patients were recorded. In operating room ECG, NIBP, SpO2, EtCO2 monitoring was performed to all patients. For induction of anesthesia in all three groups were started with propofol (2,5mg/kg) and fentanyl (1mcg/kg). Muscle relaxation was achieved with rocuronium (0,6 mg/kg) found that the lungs ventilated easily with %100 O2. The course of intubation has been operated by the resident doctor who have done at least 10 successful operations on each of those three groups. Hemodynamic parameters of patients were recorded at preoperatively, at induction, at intubation and after intubation on first, second, third, fourth , fifth minutes. Also after intubation on first, second, third, fourth, fifth minutes EtCO2 values were recorded. Results: The groups had similar demographic characteristics and ASA classification (p>0,05). When comparing intubation time between the three groups was no significant difference (p >0,05). Heart rate values between the groups were similar (p >0,05). Between SBP, DBP,MBP was no significant difference (p >0,05). SpO2 and EtCO2 values of the groups were similar (p>0,05). No significiant difference has been found when hemodynamic values (HR, SBP, DBP, MBP, SpO2) in intubation among groups change percentages are compared to the values in preoperative terms. Conclusion: In our research, we found that light wand has provided faster intubations than video laryngoscope and Macintosh laryngoscope but there was no statisciliy significiant difference. We observed that light wand does not effect hemodynamic values and the ratio of postoperative complications in light wand is very little. We consider that if the anesthetist has enough hand experience, light wand may be a preferable method especially for patients whose mouth openings are not wide enough and who have limited neck motions. We consider that to prove this it is very important to do long-term research and tests on difficult intubation cases as well.