Di̇yali̇z hastalarinda occult hepati̇t c'ni̇n araştirilmasi
Investigation of occult hepatitis c in dialysis patients
- Tez No: 361233
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ALTINDİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Diyaliz, Occult HCV, periferik kan mononükleer hücreleri, Dialysis, peripheral blood mononuclear cells, Occult HCV
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
7. ÖZET DİYALİZ HASTALARINDA OCCULT HEPATİT C'NİN ARAŞTIRILMASI Occult C Hepatit (OCH) karaciğer enzimleri yüksek veya normal olan, serumda anti-HCV ve serumda HCV RNA negatif saptanan hastalarda Periferik Kan Mononükleer Hücrelerde (PKMNH) HCV RNA'nın pozitif bulunması olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada hemodiyaliz hastalarında OCH sıklığının araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya rutin olarak hemodiyalize giren 18 yaşın üzerindeki kronik böbrek yetmezliği olan 60 hasta alınmıştır. Hastaların demografik verileri, HCV için olası bulaş yolları, hemodiyaliz süresi, karaciğer fonksiyon testleri, hepatit göstergeleri ile serumda ve PKMNH'de HCV RNA araştırılmıştır. Hepatit göstergeleri Enzyme İmmunoassay (EIA) (VITROS) yöntemi ile serum ve PKMNH'de HCV RNA ise Real Time PCR yöntemi (TaqMan 48, Roche) ile araştırılmıştır. PCR testinin ölçüm aralığı 15-1.7x108 IU/mL, hassasiyeti ise 15 IU/mL'dir. Hastaların yaş ortalaması 62.75±12.36 yıl, %60'ı erkek olup ortalama diyaliz süresi 8.41±3.99 (1-19) yıl olarak hesaplanmıştır. Çalşmaya alınan ALT değeri yüksek ya da normal, anti HCV'si negatif olgularda serumlarında ve PKMNH'de PCR yöntemi ile HCV RNA araştırılmış ve occult Hepatit C olgusuna rastlanmamıştır. Hemodiyaliz hastalarında HCV enfeksiyonunun sessiz seyretmesi hastalığın ilerlemesi ve virusun bulaşı açısından önemli bir risk oluşturur. PKMNH'de HCV RNA araştırılması occult enfeksiyonu saptamaya yardımcı olacak noninvaziv bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY INVESTIGATION OF OCCULT HEPATITIS C IN DIALYSIS PATIENTS Occult Hepatitis C (OHC) virus infection (i.e., detectable HCV-RNA in the liver or peripheral blood mononuclear cells) in the absence of both serum HCV-RNA and anti-HCV antibodies has not been investigated in hemodialysis patients. This study aimed to evaluate the use of combining non-invasive assays to diagnose occult HCV. Sixty end stage renal disease patients, over 18 years old, receiving hemodialysis treatment were enrolled in this study. Participants' demograraphic data, type of vascular access in hemodialysis patients, duration of hemodialysis were all evaluated. Serum samples were tested for liver function tests and serological markers for hepatitis with EIA (Vitros). HCV RNA was extracted from the serum samples and PBMCs by using real-time PCR (Taqman 48, Roche). Occult HCV infection was described in patients with or without high liver function tests of unknown etiology and it is characterized by the presence of HCV RNA in the PBMCs despite negative results for anti-HCV and for serum HCV RNA as tested by conventional assays. The mean age of the patients was 62.75±12.36 years and 60% were male and the average duration of dialysis was 8.41±3.99 (1-19) years. Plasma HCV RNA and PBMCs RNA tests were not found positive in all anti-HCV negative and high ALT hemodialysis patients. Silent progression of HCV infection may cause progression of the disease and could be potential risk for the transmission of the virus. Detection of HCV RNA status in PBMCs of the patients, is non-invasive method that will help to determine occult infection.