Pleomorfik sarkom olgularında IGF-1R ve IGF-2 ekspresyonunun prognostik değeri
Prognostic value of IGF-1R and IGF-2 in patients with pleomorphic sarcoma
- Tez No: 361255
- Danışmanlar: PROF. DR. TANER AKALIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: pleomorfik sarkom, IGF-1R, IGF-2, prognoz, pleomorphic sarcoma, IGF-1R, IGF-2, prognosis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Bu çalışmada yaklaşık 12 yıllık süreçte merkezimizde izlenen ve takibi olan 47 pleomorfik sarkom olgusunda konvansiyonel klinikopatolojik bulgular (mitoz, nekroz, derece, tümör boyutu vb) ve IGF-1R ile IGF-2 immunekspresyon bulgularının prognoz ile ilişkisi araştırıldı. Olguların yaş ortalaması 57,6 erkek-kadın oranı ise 1,2 idi. Takibi olan olguların çalışmaya alındığı serimizde olguların 25'inde (%53,2) lokal nüks ve/veya metastaz saptanmadı ve tamamı sağdı. Diğer olgulardan dokuzunda lokal nüks olup metastaz yoktu (7'si sağ,2'si eksitus), beşinde lokal nüks ve metastaz izlendi (4'ü eksitus, 1'i sağ), sekizinde lokal nüks olmayıp metastaz vardı (7'si eksitus, 1'i sağ). Hastalıksız sağ kalım süresi 104 ±11 ay ve sağ kalım süresi 122,2 ±10 ay idi. Konvansiyonel morfolojik bulgulardan nekroz ve mitotik indeks ve bu iki parametreyle ilişkili olarak tümör derecesi arasında sağkalım açısından istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı (sırasıyla p=0,022, p=0,028, p=0,019). Ayrıca cerrahi sınırı pozitif olan ve olmayan gruplar arasında, neoadjuvan tedavi alan ve almayan gruplar arasında, tümör içinde epiteloid hücreli komponent içeren ve içermeyen gruplar arasında sağ kalım açısından istatistiksel anlamlı bir fark saptandı ( sırasıyla p=0,022, p=0,05, p=0,022). İmmunhistokimyasal (İHK) olarak IGF-1R ile nükleer boyanma saptandı. IGF-1R 47 olgudan 19'unda (%40,4) negatif, 18'inde (%38,3) yaygın pozitif, 10'unda (%21,3) fokal pozitif saptandı. IGF-2 ile tüm olgularda yaygın sitoplazmik pozitiflik saptandı. IGF-1R ve IGF-2'nin prognoz ile ilişkisi saptanmadı. Sonuç olarak bu çalışmada da ortaya konduğu üzere pleomorfik sarkom olgularında nekroz, proliferatif aktivite ve bu iki parametre ile direkt ilişkili olan tümör derecesi gibi konvansiyonel morfolojik bulgular güçlü ve anlamlı prognostik belirleyiciler olarak önemini korumaktadır. IGF-IR ve IGF-II'nin pleomorfik sarkomun patogenezinde rolü olduğunu ve hedefe yönelik tedavi için değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, we evaluated the correlation between conventional clinicopathologic findings (such as mitosis, necrosis, tumor grade and diameter), IGF-1R and IGF-2 immuno expression and prognosis in 47 cases with pleomorphic sarcoma who had been diagnosed and followed up in our centerin a 12-year period. Mean age was 57,6 and female to male ratio was 1,2. No local recurrence and/ or metastasis was found in 25 patients (53,2%) and all 25 patients was alive. Nine patients (7 survived, 2 died) has local recurrence without metastasis, as five patients (1 survived, 4 died) had both local recurrence and metastasis. There maining 8 patients (7 diedand 1 survived) had metastasis without local recurrence. Disease-free and overall survival was 104 ±11 and 122,2 ±10 months, respectively. Statistically significant correlations for survival between necrosis, mitosis and tumor grade were found (p=0,022, p=0,028, and p=0,019, respectively). Moreover, statistically significant differences were demonstrated between positive and negative surgical margins, the groups which received and did not receive neo-adjuvant therapy and tumors with and without epithelioid component regarding survival (p=0,022, p=0,05, and p=0,022, respectively). Immunohistochemically (IHC), IGF-1R showed nuclear staining. Nineteen cases (40,4%) were negative, 18 cases (38,3%) were stained diffuse positiv and 10 cases (21,3%) were stained focally positive for IGF-1R. All cases demonstrated diffuse cytoplasmic positivity for IGF-2. No correlation was found between IGF-1R and IGF-2 immunoexpression and prognosis. Inconclusion; as it has been showed in this study that, conventional morphologic findings such as necrosis, proliferative activity and tumor grade maintain their importance as strong and significant prognostic markers. We believe that IGF-1R and IGF-2 may play a role in the pathogenesis of pleomorphic sarcoma and may be utilized for targeted therapies in the future.