Uyluk yumuşak doku sarkomlarında lokal nüks ve sağ kalıma etki eden faktörler
Factors affecting local recurrence and survival in thigh soft tissue sarcoma
  1. Tez No: 685491
  2. Yazar: SAVAŞ YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERT ÇİFTDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: uyluk, yumuşak doku sarkomu, lokal nüks, sağ kalım, thigh, soft tissue sarcoma, local recurrence, survival
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu retrospektif çalışmada uyluk yerleşimli yumuşak doku sarkomu olan olgularda lokal nüks ve sağ kalıma etki eden faktörleri araştırmak ve literatürle karşılaştırmak amaçlanmıştır. 01 Ocak 2010-31 Aralık 2020 tarihleri arasında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda uyluk yerleşimli yumuşak doku sarkomu tanısı alarak cerrahi tedavi edilen 41 olgu değerlendirilmiştir. Çalışmaya dahil edilecek olguları saptamak için, aynı dönem içinde Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi İskelet Sistemi Tümör Konseyinde değerlendirilen 74 yumuşak doku sarkomu olgusu taranmış, uyluk dışı yerleşim gösteren, cerrahi tedavi edilmeyen ve 18 yaş altı 33 olgu çalışma dışı bırakılmıştır. Çalışmaya dahil edilen olguların cinsiyet ve tanı aldıkları yaş incelendiğinde, çalışma grubunda 21 erkek (%51) ve 20 (%49) kadın olgu olduğu, ortalama tanı yaşının ise 57,9 yıl olduğu bulundu. Çalışmaya dahil edilen 41 olgu 2020 Dünya Sağlık Örgütü yumuşak doku tümörleri sınıflamasına göre sınıflandırıldığında; histopatolojik olarak 16 olguda (%39) liposarkom, 13 olguda (%32) andiferansiye pleomorfik sarkom, 7 olguda (%17) fibroblastik tümör, 2 olguda (%5) malign periferik sinir kılıf tümörü, 1 olguda (%2) leiomyosarkom, 1 olguda (%2) yumuşak dokunun konsrosarkomu ve 1 olguda (%2) da anjiosarkom olduğu görüldü. Olgular ortalama 45,8 ay (12-124) takip edildi. Kitle boyutuna, pozitron emisyon tomografisi verilerine, patoloji laboratuvarı verilerine, evrelemelere, adjuvan tedavi ve metastaz gelişimine göre lokal nüks ve sağ kalım analizleri yapıldı. Lokal nükse etki eden tek fakör cerrahi sınır olarak bulundu. Cerrahi sınır + olan olgularda lokal nüks gelişimi daha fazlaydı. Sağ kalıma etki eden faktörler; tanı alınan yaş, histopatolojik alt grup, kitlenin boyutu, histopatolojik derece, nekroz varlığı, Ki-67 indeksi, evreleme ve akciğer metastazı gelişimi olarak bulundu. Adjuvan tedavi ve pozitron emisyon tomografisi değerlendirmesi ile elde edilen veriler prognozu etkilememiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this retrospective study was to investigate the factors affecting local recurrence and survival in patients with thigh soft tissue sarcoma and compare them with the literature. Between January 01, 2010 and December 31, 2020, 41 cases diagnosed with soft tissue sarcoma located in the thigh which treated surgically in Trakya University Faculty of Medicine, Department of Orthopedics and Traumatology were evaluated. In order to determine the cases to be included in the study, 74 soft tissue sarcoma cases evaluated in the Skeletal System Tumor Council of Trakya University Faculty of Medicine during the same period were screened and 33 cases located outside the thigh, not treated surgically and under the age of 18 were excluded from the study. When the gender of the cases included in the study and the age at diagnosis were examined, it was found that there were 21 male (51%) and 20 (49%) female cases in the study group, and the mean age at diagnosis was 57.9 years. When the 41 cases included in the study were classified according to the 2020 World Health Organization classification of soft tissue tumors; histopathological diagnosis were liposarcoma in 16 cases (39%), undifferentiated pleomorphic sarcoma in 13 cases (32%), fibroblastic tumor in 7 cases (17%), malignant peripheral nerve sheath tumor in 2 cases (5%), leiomyosarcoma in 1 case (2%) soft tissue condrosarcoma in one case (2%) and angiosarcoma in one case (2%). The patients were followed up for an average of 45.8 months (12-124 months). Local recurrence and survival analyzes were performed according to mass size, positron emission tomography data, pathology laboratory data, staging, adjuvant therapy, and metastasis development. Surgical margin was found to be the only factor affecting local recurrence. Local recurrence was more common in patients with surgical margin +. Factors affecting survival; age at diagnosis, histopathological subgroup, size of the mass, histopathological grade, presence of necrosis, Ki-67 index, staging and lung metastasis development. Data obtained with adjuvant therapy and positron emission tomography evaluation did not affect the prognosis.