Elektif ürogenital operasyon geçiren 18-50 yaş arası hastalardaki anksiyete düzeyinin aynı yaşlarda başka operasyon geçirenlerinki ile karşılaştırılması
The comparison of anxiety in 18-50 age patients, performed elective urogenital operations and other operations
  1. Tez No: 361268
  2. Yazar: TANER TOKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE NESRİN ERCEYES
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Preoperatif Anksiyete, Ürogenital Operasyonlarda Anksiyete, Preoperative Anxiety, Anxiety in Urogenital Operations
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
ELEKTİF ÜROGENİTAL OPERASYON GEÇİREN 18-50 YAŞ ARASI HASTALARDAKİ ANKSİYETE DÜZEYİNİN AYNI YAŞLARDA BAŞKA OPERASYON GEÇİRENLERİNKİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI Anestezi ve cerrahi; daima gerginlik, korku, endişe, kaygı, heyecan ve hüzün gibi insanoğlu tarafından yaşanabilecek tüm olumsuz duygu ve düşünceleri anımsatan ve yaşatan işlemlerdir. Kaygı tüm diğer duygular gibi tarif edilmesi zor bir duygu olup kaygıyı; üzüntü, sıkıntı, korku, başarısızlık duygusu, acizlik, sonucu bilememe ve yargılanma gibi heyecanların birini veya çoğunu içerdiğini ifade etmek mümkündür. Preoperatif değerlendirme, hastanın hikâyesinin alınması, laboratuvar incelemeleri ve anestezi risk belirlemesini içerir. Preoperatif hazırlığın pek çok amacı vardır. Fakat en önemlisi anksiyetenin giderilmesidir. Anksiyete; cerrahiyi, anesteziyi ve postoperatif iyileşmeyi olumsuz etkiler. Preoperatif dönemde hastalarda birçok nedene bağlı anksiyete mevcuttur. Bu çalışmada 18-50 yaş arası hastalarda yapılan elektif ürogenital(histerektomi, varikosel, laparoskopik over kisti) ameliyatı planlanan hastaların anksiyetelerinin benzer büyüklükteki(Grade) başka nedenlerle(tiroidektomi, artroskopi, inguinal herni) ameliyat planlanan hastaların anksiyetelerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Hastaların demografik bilgilerine, durumsal ve sürekli anksiyeteyi ölçen STAI I ve STAI II testlerine yanıt vermesi istendi. Preoperatif dönemde STAI I değerlerinin STAI II değerlerinden yüksek olduğu, hastalarda ciddi anlamda preoperatif anksiyete durumunun sözkonusu olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca grade 2 ve grade 3 operasyon operasyon geçiren hasta gruplarında ürogenital operasyon geçirenlerin diğerlerine oranla daha fazla anksiyeteye sahip olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
THE COMPARISON OF ANXIETY IN 18-50 AGE PATIENTS PERFORMED ELECTIVE UROGENITAL OPERATIONS AND OTHER OPERATIONS Anesthesia and surgery are processes that can always be experienced by human being all the negative thoughts and feelings like excited, tension, anxiety, fear, worry, and saddness. Anxiety is a feeling that is difficult to explain that it includes one or most of the excitements like despair, onnoyonce, fear, the sense of failure, inability, not being able to know the result, and being tried. Pre-operative evaluation involves the patients story which is taken, lab tests and determination of risk in anesthesia. Preoperative preparation has manypurposes. But the removal of anxiety is the most important of them. Anxiety adversely affects to surgery and anesthesia. There are many cause-related anxiety in patients in the preoperative period. In this study, comparing of the anxiety of the patients sheduled for effective urogenital surgery(hysterectomy, varicocele, laparoscopic ovarian cyst) which is applied to the patients between the ages of 18 and 50 and the anxiety of the patients sheduled for surgery for other reasons(thyroidectomy, arthroscopy, inguinal hernia) at similar grades is aimed. Patients have been asked to respond demographic information and STAI I and STAI II test that always measure state and trait anxiety. STAI I values in the preoperative period, which is significantly higher than STAI II, it is understood that there is seriously preoperative anxiety in patients. In addition, it is seen that patients, who are operated genitourinary urgery in grade 2 and grade 3, are more anxiety than the others.