Pediatrik cerrahilerde kaudal blok enjeksiyon hızının optik sinir kılıf çapına etkisinin araştırılması
Research of the effect of caudal block injection speed on optic nerve sheath diameter in pediatric surgeries
- Tez No: 862125
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VOLKAN ÖZEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Kaudal blok, optik sinir kılıf çapı, enjeksiyon hızı, Caudal block, optic nerve sheath diameter, injection rate
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Amaç: Kaudal epidural blok pediatrik cerrahilerde sıklıkla kullanılan bir nöraksiyal anestezi tekniğidir. Çalışmada iki farklı enjeksiyon hızında (0,25 ml/sn ve 0,5 ml/sn) kaudal enjeksiyonun, kafa içi basıncın noninvaziv göstergelerinden optik sinir kılıf çapına (OSKÇ) etkilerini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalışmaya 1-7 yaş arasında, ASA I-II, operasyonu elektif şartlarda planlanan, alt batın veya ürogenital cerrahi geçirecek 76 hasta dahil edildi, 64 hastada veriler kaydedildi. Blok öncesi (T0), blok sonrası hemen (T1) ve blok sonrası 10. (T2), 20. (T3) dakikalarda OSKÇ, hemodinamik ve solunum parametre verileri kayıt edildi. Bulgular: Grup D ve Grup Y'nin OSKÇ değişimleri arasında yalnızca T1 zaman diliminde anlamlı fark izlendi. (p=0,042) OSKÇ Grup D'de 4,21±0,11 mm'den maksimum 4,43±0,09 mm'ye ve Grup Y'de 4,22±0,10 mm'den maksimum 4,47±0,11 mm'ye yükselmiş olup bu değişimler T2 zaman diliminde izlendi. T2 ve T3 zaman dilimlerindeki değişim anlamlı izlenmedi. Kalp tepe atım ve ortalama arter basıncı değişimleri arasında yalnızca T2 zaman diliminde istatistiksel açıdan anlamlı bir fark görüldü. Solunumsal parametrelerde gruplar arası fark izlenmedi. Sonuç: Bu çalışmada değerlendirilen OSKÇ sonuçlarına göre 0,8 ml/kg lokal anestezik uygulamasında kullanılan 0,25 ml/sn ve 0,5 ml/sn hız kafa içi patolojisi olmayan çocuklarda kafa içi basınç ve hemodinamik açıdan güvenilir bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: Caudal epidural block is a commonly used neuraxial anesthesia technique in pediatric surgeries. In this study, we aimed to investigate the effects of caudal injection at two different injection rates (0.25 ml/s and 0.5 ml/s) on the optic nerve sheath diameter (ONSD), a noninvasive indicator of intracranial pressure, in pediatric patients undergoing elective abdominal and urogenital surgeries. Material and Methods: Seventy-six patients aged 1-7 years, ASA I-II, planned for elective lower abdominal or urogenital surgery, were included in this prospective observational study, with datas completed in 64 patients. ONSD, hemodynamic and respiratory parameter datas were recorded before the block (T0), immediately after the block (T1), and at 10th (T2) and 20th (T3) minutes after the block. Results: Significant differences in ONSD changes between Group D and Group Y were observed only at T1 time point (p=0.042). ONSD increased from 4.21±0.11 mm to a maximum of 4.43±0.09 mm in Group D and from 4.22±0.10 mm to a maximum of 4.47±0.11 mm in Group Y, and these changes were observed at the T2 time point. Changes at T2 and T3 time points were not statistically significant. Significant differences in heart rate and mean arterial pressure changes were observed only at the T2 time point. No differences were observed in respiratory parameters between the groups. Conclusion: According to the ONSD results evaluated in this study, the injection rates of 0.25 ml/s and 0.5 ml/s used in the application of 0.8 ml/kg local anesthetic were found to be reliable in terms of intracranial pressure and hemodynamics in children without intracranial pathology.