Erişkin sağlıklı bireylerde bazı klinik kimya testlerinin referans aralıkları
Reference intervals for some clinical chemistry tests in adult healthy subjects
  1. Tez No: 361278
  2. Yazar: SÜRET AĞAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN DEĞER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: referans değer, referans birey, referans aralık, gözlenen değer, klinik kimya, reference value, reference individual, reference range, observed value, clinical chemistry
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Giriş: Referans aralık kavramı laboratuvar testlerinin değerlendirilmesinde kullanılan temel bir araçtır. Her laboratuvarın hedef populasyonunun referans aralığını belirlemesi gerekmektedir. Amaç: Çalışmamızda CLSI (Klinik ve Laboratuvar Standartları Enstitüsü) ve IFCC' nin (Uluslararası Klinik Kimya Federasyonu) önerileri doğrultusunda anket yöntemiyle seçilen 158 erişkin sağlıklı gönüllüden alınan numunelerden laboratuvarımızda çalışılan 45 klinik kimya testinin bölgemize ait referans aralıklarını hesapladık. Metod: Parametrelerin dağılımı, uç değerler varlığı, cinsiyet bakımından alt grup varlığı değerlendirildi. Referans aralıkları ve güven aralıkları, veri sayısı 120'nin altında olanlar robust metodla, veri sayısı 120'nin üzerinde olanlar ise dağılımlarına göre parametrik veya nonparametrik metodla hesaplandı. Sonuçlar: Alanin Amino Tranferaz, Aspartat Amino Transferaz, Gama Glutamil Transferaz, Demir, Ferritin, TSH, PSA, fPSA, Vitamin B 12, Kolesterol, Trigliserid, HDL-K, LDL-K, kreatinin, CA15,3, Alfa Feto Protein, anti tiroglobulin antikor, C-reaktif protein parametrelerinde elde ettiğimiz değerler üretici değerlerinden farklı olup ülkemizde yapılan çalışmaların sonuçlarıyla benzeştiğini gözlemledik. Özellikle lipid profili, Fe, Ferritin, Vitamin B 12, düzeyleri ile ilgili toplum sağlığı açısından daha geniş çaplı çalışmalara gereksinim olduğunu düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Background: Reference intervals are basic tools for the evaluation of laboratory test results. Every laboratory should define own reference intervals specific to the population of interest. Aim: In the present study, major aim is to define reference intervals of our popopulation for 45 biochemical tests routinely done at our laboratory. Methods: Blood samples were collected from 158 healthy volunteers selected via a questionnaire according to recommendations of CLSI (Clinical and Laboratory Standards Institute) and IFCC (International Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine). Data concerning laboratory parameters were evaluated with respect to their distribution, extreme values, and presence of subgroups according to the sex. Reference intervals with their confidence intervals were calculated with an appropriate parametric/nonparametric test when sample size exceeds 120. Robust method was used when sample size for a parameter is less than 120. Results: Our reference intervals for ALT, AST, GGT, Fe, FER, TSH, PSA, fPSA, B12, cholesterol, triglyceride, HDL-C, LDL-C, creatinine, CA15.3, AFP, anti thyroglobulin antibody, CRP were compatible with the results presented previously for selected populations in our country, however were different from the intervals proposed by the manufacturer. As a public health issue, large scale studies are needed in order to define appropriate reference intervals representing our population for laboratory parameters, particularly for lipids, Fe, Ferritin, B12.