Davranım bozukluğu tanısı alan ergenlerin ebeveynlerinde psikopatolojik özellikler ve cinsiyetlerine göre karşılaştırılması
Psychopathological characteristics of parents to adolescents diagnosed with conduct disorder, and a comparative analysis with respect to gender
- Tez No: 361308
- Danışmanlar: DR. AHMET TÜRKCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Davranım Bozukluğu, Ergenler, Ebeveyn, Psikopatojik Özellikler, Cinsiyet, Conduct Disorder, Adolescents, Parents, Psychopathological Characteristics, Gender. Contact address: [email protected]
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Amaç: Çalışmamızda davranım bozukluğu olan ergenlerin anne ve babalarında mizaç, bağlanma, sürekli öfke, agresyon ve dürtüsellik gibi psikopatolojik özelliklerin ergen ve ebeveyn cinsiyeti ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmış ve davranım bozukluğunda cinsiyetin rolü değerlendirilmeye çalışılmıştır. Yöntem: Bu amaçla çalışmamıza 35'i kız, 35'i erkek davranım bozukluğu olan 70 olgu, her iki grupta 35 anne, kız ergen grubunda 15 baba ve erkek ergen grubunda 16 baba olmak üzere toplam 101 ebeveyn alınmıştır. Ergenin cinsiyetine göre anneler, ergenin cinsiyetine göre babalar, kız ergen olguların anne ve babaları, erkek ergen olguların anne ve babaları ve tüm örneklem içerisinde anne ve babalar kendi aralarında psikopatolojik özellikler açısından karşılaştırılmıştır. Çalışmamıza katılan ergenlere Ergenler için Sosyodemografik Veri Formu uygulanmış, anne ve babalar ise Memphis, Pisa, Paris ve San Diego Mizaç Değerlendirme Anketi Türkçe formu, Erişkin Bağlanma Biçimi Ölçeği, Sürekli Öfke ve Öfke Tarzı Ölçeği, Buss-Durkee Agresyon Ölçeği, Barratt Dürtüsellik Ölçeği ve Sosyodemografik Veri Formu ile değerlendirilmişlerdir. Bulgular: Çalışmamızın sonuçlarına göre tüm olgular birlikte değerlendirildiğinde annelerde babalara göre depresif ve anksiyöz mizaç özellikleri daha sıktır. Annelerde güvensiz bağlanma stili sıklığı yüksektir. İçte tutulan öfke puanlarının annelerde babalara göre daha yüksek olduğu, annelerin öfke ifade tarzlarıyla ilgili sorun yaşadıkları görülmüştür. Babalarda ise hipertimik mizaç özellikleri ön plandadır. Ergenin cinsiyetine göre ebeveynlerdeki özellikler değerlendirildiğinde erkek ergenlerin annelerinde plansızlık dürtüselliği kız ergenlerin annelerine göre yüksek bulunmuştur. Erkek ergenlerin annelerinde güvensiz bağlanma stili istatistiksel anlamlılık saptanmamakla birlikte kız ergenlerin annelerine göre dikkat çekici düzeyde yüksektir. Babalarda ise ergenin cinsiyetine göre psikopatolojik özellikler açısından anlamlı farklılık bulunmamıştır.Ergenin cinsiyetine göre ebeveynler arası özellikler değerlendirildiğinde kız ergenlerin annelerinde içte tutulan öfkenin babalara göre yüksek olduğu gözlenmiştir. Sonuç: Elde ettiğimiz verilere göre davranım bozukluğu olan ergenlerin anne ve babalarının psikopatolojik özellikleri arasında farklılıklar bulunmaktadır. Ayrıca davranım bozukluğu saptanan ergenlerin cinsiyetlerine göre ebeveynlerinde de farklı psikopatolojik özelliklerin bulunduğu görülmektedir. Sonuç olarak, davranım bozukluğunun koruma, tedavi ve idaresinde ergenlerin anne ve babalarının psikopatolojik özelliklerinin değerlendirilmesinin gerektiği, bu özelliklerin ergenlerin cinsiyetlerine göre değişebildiği ve saptanan psikopatolojik özelliklere yönelik girişimlerin planlanması gerektiği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to investigate the role of psychopathological characteristics like temperament, attachment, trait anger, aggression and impulsivity of parents of adolescents with conduct disorders and the relation these factors have with the gender of the adolescent and parent. The study then attempts at evaluating the role of gender in conduct problems. Method: For this purpose 70 cases (35 females and 35 males) with conduct disorder, as well as 101 parents consisting of 35 mothers in both groups, 15 fathers in the female adolescent group and 16 fathers in the male adolescent group have been included in the study. Mothers according to gender of the adolescent, fathers according to gender of the adolescent, parents of female adolescents, parents of male adolescents and parents in the entire sample group have been compared in terms of psychopathological characteristics. This study has applied the Sociodemographic Data Form for Adolescents for the participating adolescents. Parents included in the study have been evaluated using the Turkish version of the Temperament Evaluation of Memphis, Pisa, Paris and San Diego Questionnaire, Adult Attachment Scale, State Trait Anger Scale, Buss-Durkee Aggression Questionnare, Barratt Impulsiveness Scale-11 and the Sociodemographic Data Form. Results: According to study results, a cumulative assessment has revealed that depressive and anxious temperament is more common amongst mothers, compared to fathers. Insecure attachment style is also more common amongst mothers. It was understood that anger-in scores in mothers were higher than the fathers and that mothers were experiencing problems regarding their manner of expressing anger. Hyperthymic temperament was more prevalent amongst fathers. An evaluation of parent characteristics according to adolescent gender found that non-planning impulsivity of mothers of male adolescents was higher compared to mothers of female adolescents. Although insecure attachment style amongst mothers of male adolescents is statistically insignificant, it still was strikingly higher compared to mothers of female adolescents. The study did not identify statistically significant difference in fathers' psychopathological characteristics based on the gender of the adolescent. In evaluating characteristics amongst parents based on the gender of the adolescent, it was found that, anger-in scores in mothers of female adolescents was higher compared to the fathers. Conclusion: According to the obtained data, it can be said that, there are differences in the psychopathological characteristics of parents of adolescents with conduct disorders. The study also found that, parents reveal different psychopathological characteristics depending on the gender of adolescents with conduct disorders. Conclusively it can be said that the preservation, treatment and management of conduct disorders in adolescents requires an evaluation of the parents' psychopathological characteristics; that these characteristics may vary depending on the gender of the adolescent; and that interventions should planned with consideration to the identified psychopathological characteristics.