Orta-ağır şiddetli obstrüktif uyku apne sendromu olan hastalarda submaksimal ve maksimal egzersiz test sonuçlarının karşılaştırılması
In patients with moderate-to-severe obstructive sleep apnea syndrome, comparison of submaximal and maximal exercise test results
  1. Tez No: 361334
  2. Yazar: HAKAN ALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ ÖZALEVLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Obstrüktif Uyku Apne Sendromu, 6 Dakika Yürüme Testi, Merdiven Çıkma Testi, Kardiyopulmoner Egzersiz Testi, Bisiklet Ergometresi, Obstructive Sleep Apnea Syndrome, 6 Minute Walk Test, Stair Climbing Test, Cardiopulmonary Exercise Test, Bicycle Ergometer
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü
  12. Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Orta - ağır şiddetli obstrüktif uyku apne sendromlu (OUAS) hastalarında, 6 dakika yürüme testi (6 DYT) ve merdiven çıkma testi (MÇT) ile bisiklet ergometresi ile yapılan maksimal kardiyopulmoner egzersiz testinin (KPET) sonuçlarını hastaların uyku kalitesi, antropometrik özellikleri, fiziksel aktivite düzeyi ve solunum fonksiyon test sonuçları ile yorumlayarak karşılaştırmaktır. Gereç Yöntem: Çalışmaya 35-65 yaş aralığında, orta- ağır şiddetli OUAS tanısı almış toplamda 29 erkek hasta alındı. Katılımcıların demografik ve klinik özellikleri kaydedildi. Hastaların egzersiz kapasitesi 6 DYT, merdiven çıkma testi ve maksimal bisiklet ergometresi ile, vücut kompozisyonu, vücut kütle indeksi, çevre ölçümleri, bel-kalça oranı, testler sırasında algılanan dispne ve yorgunluk şiddeti Modifiye Borg Skalası ile, fiziksel aktivite düzeyleri Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (FADA) ile, günlük yaşam aktivitelerinde gündüz aşırı uyuklama eğilimini Epworth Uykusuzluk Skalası Türkçe versiyonu ve solunum fonksiyon kapasiteleri Solunum Fonksiyon Testi ile değerlendirildi. Bulgular: Olguların yaşı ort. 50.20±8.24 yıl, apne hipopne indeksi (AHİ) ort. 55.86±27.83, vücut kütle indeksi ort. 30.44±3.80 kg/m2 idi. Boyun çevresi ve bel çevresi değerlerin standartlara göre yüksek olduğu bulundu. Solunum fonksiyon test değerleri normal olmasına rağmen, olguların, Epworth Uykululuk Test sonucuna göre gündüz uyuklama eğiliminde ve FADA test sonucuna göre fiziksel olarak inaktif oldukları tespit edildi. 6 DYT ile merdiven çıkma testinin maksimum VO2 değerleri arasında ve merdiven çıkma testi ile bisiklet ergometresi testlerinin maksimum VO2 değerleri arasında istatiksel olarak anlamlı bir korelasyon tespit edilmedi (p>0.05). 6 DYT ile bisiklet ergometresi testinin maksimum VO2 değerleri arasında pozitif yönde ve istatiksel olarak anlamlı bir korelasyon olduğu saptandı (r=0.42, p=0.03). Sonuç: Merdiven çıkma testine göre, 6 DYT sonuçlarının bisiklet ergometresi sonuçlarıyla ilişkili bulunması; maliyeti düşük, klinik ortamlarda uygulanması ve yorumlanması kolay olan 6 DYT'nin, OUAS hastalarında egzersiz kapasitesini değerlendirmek amacıyla KPET yerine kullanılabilir olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In patients with moderate - to - severe obstructive sleep apnea syndrome (OSAS), interpretation and comparison of 6 minute walk test (6 MWT), stair climbing test (SCT) and maximal cardiopulmonary exercise test done by cycle ergometer (CPET) results with respect to patients' sleep quality, anthropometric characteristics, physical activity level and pulmonary function test results. Material and Method: In this study, 29 male patients aged between 35-65 diagnosed as moderate - to - severe OSAS, were included in total. Participants' demographic and clinical characteristics were recorded. Patients' exercise capacities were evaluated by 6 MWT, stair climbing test and maximal cycle ergometer, their body compositions, body mass indexes, circumference measurements and waist-hip ratios were evaluated by during the tests perceived dyspnea and fatigue severity Modified Borg Scale, their physical activity levels were evaluated by the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ), their trend of excessive daytime somnolence in their daily life activities were evaluated by Epworth Sleepiness Scales the Turkish version and their pulmonary function capacities were evaluated by Pulmonary Function Test. Symptoms: The average age of the patients 50.20±8.24 years, average apnea-hypopnea index (AHI) is 55.86 ± 27.83, average body mass index is 30.44 ± 3.80 kg/m2. Neck circumference value and waist circumference values were found higher than the standard. Despite normal pulmonary function test values of the patients, in accordance with the Epworth Sleepiness Test results, they tend to daytime sleepiness and with respect to IPAQ test outcomes were identified as physically inactive. Between maximum VO2 values of 6 MWT versus the stair-climbing tests and again as per maximum VO2 values of stair-climbing tests versus bicycle ergometer tests values, there were no significant correlation found (p> 0.05). It was found that between maximum VO2 values of 6 MWT and cycle ergometer test, there are positively and statistically significant correlation (r = 0.42, p = 0.03). Conclusion: According to stair climbing test, finding correlation between the 6 MWT's results and the bicycle ergometer's outcomes reveals; the 6 MWT which is low-cost and easy application and interpretation in clinical settings, it can take CPET's place in order to assess exercise capacity in patients with OSAS.